tisdag, mars 31, 2015

Tidning på tryck!

Några av de avhandlingar, böcker och rapporter som du kan läsa mer om i Entré nr 1-2015.
Modellera. Vindkraft. Passion. Och pratnerskap (ja, pratnerskap – en utveckling av partnerskapet!) Det är några av de teman som ryms i årets första Entré. Tryckeriet har precis börjat köra igång produktionen, och vi är som vanligt spända på att se det färdiga resultatet.

Nu är det ju snart påsk och det förlänger produktions- och distributionstiden något. Men framåt slutet av nästa vecka hoppas vi att Entré ska dimpa ner i prenumeranternas brevlådor. Upplagan är 18 000 och av dem går ungefär 15 000 direkt till företagare, politiker, forskare, studenter och andra som anmält sitt intresse för nyheter inom entreprenörskapsforskningen.

tisdag, mars 24, 2015

Evenemang på gång

Saara Taalas från Linnéuniversitet gästar Estrad 13 april. Foto: Matti Immonen.
Jag uppskattar verkligen mitt jobb. Det är omväxlande, jag får lära mig nya saker och träffa inspirerande människor. En stor del av min arbetstid går åt till att arbeta med vår föreläsningsserie Estrad. Dit bjuder vi in forskare som får presentera sina resultat för en blandad publik. Kan man inte vara på plats finns föreläsningarna att se via webb-tv.

Nästa Estrad går av stapeln 13 april och då får vi veta mer om bland annat lunchleveranssystemet Dabawalla i Mumbai, de fanbaserade filmproducenterna Wreck-a-movie och Slush, Nordens största startup-event.

Jag har också förmånen att få besöka andras evenemang, och de kommande veckorna har jag flera roliga grejor på gång. 30 mars åker jag till Göteborg för att delta i Junior World Entrepreneurship Forum. Det blir två dagar med spännande program och möten med andra deltagare.

15 april arrangeras Connectdagen. Då ska jag och kollegan Jelena lyssna på det intressanta programmet, ställa ut och även passa på att mingla med alla deltagare som finns på plats. Eftermiddagen kommer att bjuda på reflektioner från en entreprenör och affärsängel, och vi kommer att få veta mer om hur musik kan stärka varumärket.

Det finns platser kvar om du också vill delta i något av evenemangen. Hoppas att vi ses!

/Helene

torsdag, mars 19, 2015

Slå farmor med häpnad


Alla måste slåss för sina idéer ibland. Entreprenörskap handlar ju mycket om det. Ett av inslagen under dag 3 på GEC var ”Battle of ideas”. Här fick startups från olika länder pitcha sina idéer i flera ronder. Först en ”vanlig” pitch på tre minuter, med en presentation om de ville. Nästa rond gick ut på att rappa sin idé på ett kreativt sätt på 1,5 minut, medan en DJ spelade hip hop-beats.

Under rond 3 skulle entreprenörerna förklara sin idé så att en farmor kunde förstå den – för en riktig farmor, med stickning och allt. En extra utmaning var att hon bara förstod italienska… Många gjorde ett bra jobb, men de som utmärkte sig mest var kanadensiska ConceptKicker och Breezometer från Israel. Ett litet smakprov på hur det lät:


Maria Contreras-Sweet, som leder SBA i USA, berättade tidigare under dagen om vad hennes farmor hade sagt när hon ringde hem till Mexiko och berättade om sin nya coola jobbtitel i USA: ”Det är inte titeln som är viktig, utan vad du gör med titeln”.

Maria Contreras-Sweet delade också med sig av ett exempel, apropå att slåss för idéer: Några collegestudenter kom på ett sätt att göra ett komposterbart förpackningsmaterial av svampar. De fick pengastinna jobberbjudanden från stora företag, men blev övertalade av sin professor att följa sin dröm och starta ett företag kring idén. Nu använder bland annat Dell deras produkt.

Ibland är det kanske nödvändigt att även någon annan slåss för ens idé…

/Jonas

onsdag, mars 18, 2015

Att bygga en startup-stad

Den andra dagen av GEC Milano fortsatte med samma intensitet som dag 1, med fler än 30 seminarier att välja ifrån.

Ett ämne som lyftes fram i flera sessioner var ”entreprenöriella städer”. Det pratades om vilka komponenter som behöver vara på plats för att bygga en riktigt modern stad, exempelvis: kontor och näringsliv, ekoturism, fritid, boende samt affärer.

I seminariet ”Building Competitive and Entrepreneurial Cities” visades olika modeller av moderna entreprenöriella städer. Den mest intressanta av dem presenterades av Xavier Arguello, vd för Clark Realty. Han berättade om deras projekt ”Start Up City” som de ska bygga på en tidigare flottbas i Puerto Rico. Projektet ska utveckla det i nuläget tomma området till en attraktiv startup-stad med möjligheter för boende, arbete och utbildning.

Dagen levererade också många råd till nyblivna och blivande entreprenörer, samt till dem som jobbar med att stödja entreprenörerna. Jag vill gärna lyfta fram det som jag tyckte var dagens mest inspirerande, det lyftes fram under ett seminarium om entreprenöriell utbildning:

”Any lesson or experience we provide should enable the aspiring entrepreneur to answer substantively this simple impact question: How will what I have learned today change what I will, or am able to, do tomorrow?”

Vi avslutade dagen med att samla alla svenska konferensdeltagare på en aperitivo.

/Jelena

måndag, mars 16, 2015

Skjortor träffar T-shirts

Hela GEC-gänget samlat. Ja, de som är nationella värdar för GEW/GEN alltså. Den öppna delen av konferensen beräknas få flera tusen deltagare
Första dagen på Global Entrepreneurship Congress har varit intensiv. Mycket information om många nyheter inom GEW. En nyhet är den globala paraplyorganisationen Global Entrepreneurship Network, GEN. Tanken är bland annat att ge ”rörelsen” mer av en året-runt-känsla. GEW/GEN handlar inte bara om en vecka i november – det handlar om att hela tiden jobba för ett bättre fungerande entreprenöriellt ekosystem, poängterade Jonathan Ortmans när han öppnade konferensen

Mycket handlar om just möten, om att få ”de instoppade skjortorna att träffa T-shirtsarna”, som Ortmans sa samtidigt som han tog av sig skjortan och visade upp en ny T-shirt för årets GEC-konferens. Alltså att entreprenörerna ska träffa resten av ekosystemet, som advokater och riskkapitalister.

- I många länder finns det konkurrens inom ekosystemet. GEN ska vara ett tält där vi kan jobba med ett bredare perspektiv, utan konkurrens, för att få till de bästa initiativen, sa Ortmans.

En annan nyhet inom GEN är Global Entrepreneurship Research Network, GERN. Tanken är att samla framförallt de som finansierar entreprenörskapsforskning världen över, för att samordna, sprida kunskap och i slutändan förbättra forskningen.

- Vi vill göra finansiärerna bättre på sitt jobb. Via GERN kan de benchmarka mot andra finansiärer och få reda på vilka frågor som ställs på olika håll i världen, sa Peter Komives.

Professor Zoltan Acs, välkänd inom forskningsfältet entreprenörskap, var på plats och pratade om GEDI Index, som nu är en del av GEN.

Henrik Scheel presenterade Startup Experience, ett initiativ för att förbättra entreprenörskapsutbildningarna runtom i världen.

Det pratades även om Creative Business Cup, Startup Open, Get in the Ring, Cleantech Open, DECA Ideas Challenge och andra initiativ inom GEN.

I morgon fortsätter GEC, och nu går vi över till den mer öppna delen av konferensen. Jonathan Ortmans utlovade alltifrån hackathon för ungdomar till ministermöten, så det kan nog bli spännande dagar.

/Jonas

söndag, mars 15, 2015

Mot Milano!

Nu i veckan är delar av ESBRI på Global Entrepreneurship Congress (GEC) i Milano. Det är den årliga mötesplatsen för alla som på olika sätt deltar i Global Entrepreneurship Week (GEW). ESBRI är sedan 2013 värdar för svenska GEW, så vi är på plats hela veckan. Men delar av konferensen är öppen även för allmänheten, och vi är drygt ett tjugotal svenskar som åker ner.

Sedan är det såklart folk från hela världen där, GEC har vuxit till sig ordentligt de senare åren. De räknar med flera tusen deltagare totalt, har jag förstått. Ska bli spännande att höra hur andra länder jobbar med sina GEW-arrangemang - och höra alla intressanta talare.

2015 genomförs GEW 16-22 november men hela november räknas in i GEW-perioden. Registreringen av aktiviteter kommer att öppna inom kort, men fundera gärna redan nu på din organisation vill vara en del av GEW 2015.

För er som är på plats i Milano – hoppas vi ses!

/ Jonas

fredag, mars 13, 2015

Silicon Valley-modellen funkar bäst i Silicon Valley

I tisdags hade vi besök av professor Mary WalshokEstrad. Hon pratade om regional innovationskraft och menar att det är viktigt att ta vara på de tillgångar som finns i en region för att den ska bli mer innovativ. Det går inte att hitta ett enda recept som fungerar överallt.

Varje regions industriella arv, kulturella värderingar och sociala dynamik påverkar den innovativa förmågan. Många försöker använda sig av Silicon Valley som modell, och den modellen fungerar ju ypperligt – i Silicon Valley. Men på andra ställen funkar den inte alls. Så det gäller att noga tänka igenom vilka förändringar som behövs och sedan mäta effekterna av åtgärderna. Får man inte önskat resultat kan man snabbt genomföra justeringar och därigenom lyckas bättre.

Walshok är verksam i San Diego som är en mycket framgångsrik region. Vad beror då framgången på? San Diego byggdes ursprungligen upp runt en militärindustri. På grund av det flyttade många ingenjörer och relativt högt utbildade människor dit. De hade också olika etnisk bakgrund och det uppstod en kultur där man tog tillvara de resurser som fanns.

Detroit byggdes däremot upp runt stora bilfabriker. Dit rekryterades massor av människor med låg utbildning för att arbeta vid det löpande bandet. Sedan uppstod en kris inom bilindustrin och många blev arbetslösa. Eftersom de flesta inte hade tillräcklig utbildning var det svårt för dem att hitta nya arbeten.

Mary Walshok anser att förmågan att inkludera olika typer av människor i samhället är en avgörande framgångsfaktor. Hon gav exempel på hur Jordi Muñoz, en ung hacker från Mexiko, kunde starta och driva ett mycket framgångsrikt företag med hjälp av finansiering från bland annat Chris Anderson som tidigare var redaktör för Wired Magazine. Coolt!

Ett av problemen i Sverige är att vi inte tar tillvara de resurser som finns, menar Walshok. I San Diego baseras uppfattningen om människor på prestation. Här ser vi tyvärr i högre utsträckning till individers ursprung. Kan vi ändra på det, och även arbeta med samfinansiering i högre utsträckning istället för enbart statliga pengar – då kan vi utklassa San Diego. Det påstod i alla fall Mary Walshok.

Under sin föreläsning nämnde hon en rapport om innovationsklimatet i San Diego. Den finns nu att ladda ner från ESBRIs webbplats. På samma ställe hittar du också Walshoks presentation och hela föreläsningen som webb-tv.

/Helene

torsdag, mars 12, 2015

För ett företagande på lika villkor

Gunilla Nordlöf inleder Öppna upp!
I dag är jag på Tillväxtverkets konferens Öppna upp! (livesänds!) på temat företagande på lika villkor. Där kommer en strategi för just detta att presenteras och diskuteras.

Inleder gör Tillväxterkets gd Gunilla Nordlöf. Tidigare i veckan presenterades delar av strategin i en debattartikel i SvD med ett antal undertecknare som t ex Gunilla Nordlöf, Charlotte Brogren (gd VINNOVA), Leif Denneberg (gd Jordbruksverket), Chris Heister (landshövding, länsstyrelsen Stockholm) och Göran Lundwall (vd ALMI).

/Magnus

tisdag, mars 10, 2015

Regional innovation capacity - where does it come from? (Part 2)

Regional innovation capacity - where does it come from? (Part 1)

onsdag, mars 04, 2015

Mary Walshok är vår nästa Estradör

Mary Walshok, University of California, San Diego.  Foto: Pär Rönnberg.
Många funderar över vad det är som gör regioner attraktiva, kreativa och innovativa. De flesta har nog kommit fram till att det är dödfött att försöka återskapa Silicon Valley. Men det är ändå intressant att studera vad andra regioner gör – eller låter bli att göra.

”En del platser förändras – en del gör det inte. San Diego har återuppfunnit sig själv många gånger om.”

Det sa professor Mary Walshok när hon besökte Stockholm för ett år sedan, under ett seminarium arrangerat av ESBRI och IVA.

På tisdag är hon tillbaka igen, denna gång som talare på Estrad. Intresset är stort för hennes föreläsning och jag tycker att det ska bli riktigt kul att höra henne igen.

Rubriken är ”Regional innovation capacity – where does it come from?”. Walshok menar att det gäller att ta vara på de tillgångar som finns i en region, till exempel industriellt arv, kulturella värderingar och social dynamik. ”Innovation capacity comes in many shapes and colors”, som hon säger. Och det låter väl trösterikt?

/Åse