torsdag, augusti 27, 2009

Ta lärdom av andras framgång

Häromdagen besökte jag releasefesten för Gustaf Oscarsons nyskrivna bok ”Mind Your Own Business”. Gustaf har också startat inspirationssajten nyttforetag.com och var en av entreprenörerna som fick finansiering i tv-programmet Draknästet i våras.

I boken intervjuas 50 framgångsrika entreprenörer, inspiratörer, forskare och ledare, och deras bästa framgångstips lyfts fram. Tanken är att boken ska fungera som en inspirationskälla och hjälp för alla som vill nå framgång i sitt företagande.

Några av inspiratörerna är: de fem drakarna från Draknästet, innovationsprofessorn Alf Rehn, Laila Bagge, Bert Karlsson, Kajsa Bergkvist och Blondinbella. Alf Rehn tipsar bland annat om: att alla företag måste bygga på att det känns meningsfullt, att drömmar är viktigare än resurser och om att säljande är A och O i allt som har med ekonomi att göra.

Releasefesten var jättetrevlig – vi bjöds på goda viner med tilltugg, och bra mingel med trevliga människor. Vi fick också höra entreprenören Therese Albrechtson berätta om sitt företagande, och finansiären Richard Båge (en av drakarna) om sitt samarbete med Gustaf. Naturligtvis berättade också Gustaf om arbetet med boken.

Så när du känner att du kört fast, det kan vara i företaget, i ditt jobb, i ditt liv – läs ett par kapitel i ”Mind Your Own Business”. Du kommer garanterat att se nya möjligheter.

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

tisdag, augusti 25, 2009

Femton Why not:ers presenterade sina affärsplaner

Under helgen presenterade den första kullen studenter från doktorandkursen From Research to Business (R2B) sina färdiga affärsplaner. Doktoranderna har dessförinnan träffats vid fyra tillfällen för att få redskap och stöd i arbetet med att ta fram en affärsplan med utgångspunkt i sin forskning.

Presentationerna resulterade i många positiva kommentarer från feedbackkommittén och medstudenter. Bland annat om presentationerna, kvaliteten på affärsplanerna, hur långt studenterna kommit trots att de bara jobbat med detta ett år och så vidare. Ett viktigt resultat av kursen är också att deltagarna har fått tillgång till ett stort nätverk med personer som kan vara till hjälp och support i deras framtida karriär. Under året har de arbetat tillsammans med bland andra erfarna professorer från Stanford University och London Business School.

Utöver de praktiska och teoretiska verktygen för att kommersialisera sin forskning, har doktoranderna jobbat med fokusövningar. Bland annat genom fysiska aktiviteter, men även i sättet att tänka. Begreppen ”Yes but” eller ”Why not” har passat bra in på tankarna kring att starta företag eller inte. Alla kursdeltagarna, som numera är Why not:ers, startar nu sin entreprenöriella bana.

Det finns fortfarande tillfälle att söka till andra året av kursen, som arrangeras av ESBRI och Vinnova. [EDIT 27 augusti 2009]: Ansökningstiden har nu gått ut.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

onsdag, augusti 19, 2009

Svårt utforma träffsäker policy för nyföretagande

Så har höstens Estradföreläsningar dragit igång. Först ut var en långväga gäst från landet ”down under”: professor Per Davidsson, numera vid Queensland University of Technology (och med en fot kvar på Internationella Handelshögskolan i Jönköping).
Utifrån sin och andras forskning de senaste 25 åren konstaterade Per att vi vet att entreprenörskap är viktigt. Entreprenörskap enligt hans definition är: skapande av ny ekonomisk verksamhet. Nystartade företag och tidig tillväxt bidrar med nya jobb, innovationer och produktivitetshöjning. (För den nyfikne finns hans OH-bilder här och inom kort finns hela föreläsningen tillgänglig som webb-tv).
Samtidigt poängterade Per att fenomenet nyföretagande är oerhört heterogent. Därför är det svårt för forskare att komma fram till breda hållbara sanningar, och svårt för policy att utforma träffsäkra och framgångsrika policyåtgärder.
Till Estrad hade vi denna gång även bjudit in två kommentatorer. Först ut var Lars Nyberg, senior advisor på Tillväxtverket. Han menade att som gammal byråkrat kunde han konstatera att det inte finna några snabba, enkla lösningar. Det gäller att jobba parallellt inom många områden.
Elisabeth Thand Ringqvist, www.etr.nu, politisk sakkunnig hos näringsminister Maud Olofsson, var den andra kommentatorn. Hon reflekterade kring vilken form av företag som staten borde satsa på. Är det nyföretagande eller tillväxtföretagande? Hon landade i att ingen form av företagande kan vara fel företagande – så länge det inte är brottsligt.
I sin föreläsning refererade Per till forskning som visade att affärsplaner var av tveksamt generellt värde. Här lyfte Elisabeth fram något, som jag tycker är oerhört viktigt, genom att citera sin far, entreprenören. När Elisabeth jobbade som managementkonsult sa han följande: ”...om ni lärde er sälja ordentligt i stället för att sitta och planera så mycket vad ni ska sälja, så skulle det nog gå lite bättre.” Det här med vikten av att sälja, har jag lyft fram många gånger på denna blogg (Sälj, sälj, sälj!, Entreprenörskapsutbildning – ett säljande(?) koncept, Kunden är kung och misstag är bra!).
Att få med alla godbitar från en bra föreläsning, med bra efterföljande kommentarer och diskussion, skulle bli många sidors blogg. Rekommendationen är att ta fram popcornen, ladda ner Pers OH-bilder och sedan se på föreläsningen via webb-tv på ESBRIs hemsida.
Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, augusti 12, 2009

Utbilda för egenföretagande

I maj i år kom närings- och utbildningsdepartementen ut med rapporten Strategi för entreprenörskap inom utbildningssystemet. I den skriver Jan Björklund, Lars Leijonborg, och Maud Olofsson, näringsminister, att: ”Eget företagande måste bli ett lika naturligt val som anställning”. De menar att entreprenörskap är en viktig funktion i utbildningssystemet för att inspirera studenter både på gymnasie- och universitetsnivå.

Utbildningen inom entreprenörskap kan involvera olika typer av kunskaper, exempelvis affärsplanering, riskhantering och kanske även kontakter med entreprenörer och andra intressenter från näringslivet.

Vi på ESBRI är helt överens om att det är viktigt med utbildning inom entreprenörskap. För andra året i rad genomför vi doktorandkursen From Research to Business, en kurs i att kommersialisera sin forskning. Ambitionen är att erbjuda doktorander på lärosäten över hela landet möjlighet att utveckla en affärsplan kopplad till deras forskning, detta med hjälp av erfarna föreläsare från bland annat Stanford och London Business School. Ansökningen pågår i detta nu.

Under hösten planerar vi även att genomföra en workshop för universitetslärare som undervisar om entreprenörskap. Workshopen genomförs 9-10 november 2009 på Hasseludden i Stockholm.

Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

måndag, augusti 03, 2009

Entreprenörsprat i radion

En av få entreprenörer i listan över årets sommarpratare, Anders Wall, sände sitt program i går.

Det var ett trevligt prat som inte helt förvånande handlade om Anders Walls långa karriär som affärsman och, under de senaste årtiondena, även som filantrop. Här och där i programmet (särskilt i slutet) kom han mer konkret in på entreprenörskapsfrågor. Extra trevligt var det såklart att han lyfte fram en av mina egna käpphästar: rätten att misslyckas, och att misslyckanden ska ses som lärande.

Om man får komma med en liten önskan: I sitt nästa sommarprogram vore det intressant om Anders pratade ännu mer om sina egna affärserfarenheter. Och gav konkreta tips till de entreprenörer som både han och jag anser att det finns alldeles för få av i Sverige.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI