torsdag, januari 31, 2013

Konst och affärer

I går var jag på arrangemanget Arty business på Kungliga musikhögskolan, KMH. Det var en mycket intressant eftermiddag som kretsade kring konst och entreprenörskap på olika sätt.

En av talarna var Niclas Adler, professor i entreprenörskap vid KMH. Han presenterade konceptet Arty business som en lyckosam blandning mellan styrkan i konstnärliga processer av god kvalitet och styrkan i affärsmässiga processer av god kvalitet. Hela tiden med konstnärskapet i centrum. Tanken är att studenterna på KMH ska få tillgång till två nya Arty business-kurser redan under 2013.

Ett par andra talare var Göran Lundkvist, före detta vd på Absolut vodka, och Robert Wells – som även spelade lite. Kulturinkubatorn Transit berättade hur de kan bistå entreprenörer med konsten som kärnverksamhet. Operabyrån, som suttit två år i Transit, berättade om sin verksamhet: att producera och ge barockföreställningar och konserter för bland annat skolor och festivaler.

Är du intresserad av konst, kultur och entreprenörskap? ESBRI har sedan 2011 varit koordinator för nätverket NEKKU, som vänder sig till lärare på kulturella och kreativa utbildningar. 13 mars kommer vi att arrangera en konferens kring ämnet i Stockholm (mer information om denna kommer framöver). Nästa nummer av vår tidning Entré kommer att ha entreprenörskap i de kulturella och kreativa näringarna som tema.

Även vår förra Estradföreläsning handlade om ämnet. 

/ Jonas

torsdag, januari 24, 2013

Kreativitet, kvalitet och konkurrenskraft

Dominic Power och Johan Jansson.
Årets första Estradföreläsning gick av stapeln igår och handlade om kreativitet, kvalitet och konkurrenskraft. Inför en nästan fullsatt sal berättade docent Johan Jansson och professor Dominic Power, båda från Uppsala universitet, om sin forskning inom kulturella och kreativa näringar.

De diskuterade bland annat hur man kan mäta kvalitet inom konst och kultur. En produkts kvalitet kan vara svår att bedöma eftersom produkten alltid har någon form av position på en konkurrensutsatt marknad.

– Många produkters kreativitet, differentiering och kvalitet är också en tolkningsfråga. Det är inte bara företagens tolkning och budskap som är viktig i produktens värde, sa Dominic Power.

– Produktens strategiska värde i ekonomin är en process som involverar flera aktörer. Ett företags eller en entreprenörs arbete är bara en del av hur en produkts kreativitet, position och kvalitet byggs upp, fortsatte han.

Framgång kan alltså inte bara byggas upp av forskning, teknisk utveckling och innovation. Kvalitet är också en viktig faktor, speciellt inom vissa branscher. Med exemplet ljud diskuterade Johan Jansson möjligheterna till att mäta värde.

– Tekniskt går det att mäta vad som är bra ljud. Men personliga preferenser är väldigt olika. Det finns både mätbara och omätbara dimensioner. Till exempel finns det de som föredrar analogt ljud och de som föredrar digitalt och de som är för vinyl respektive cd. Det visar på kvalitet som en process, sa Johan Jansson.

Under föreläsningen diskuterades och exemplifierades flera aspekter av konkurrenskraft inom kulturella näringar och utifrån ett kvalitetsperspektiv. Vill du se föreläsningen i efterhand är du välkommen att titta in på vår webb-tv där denna (inom kort) och många fler intressanta föreläsningar finns samlade (gårdagens Estradörers föreläsning från 2008 finns såklart också att se där).

Är du intresserad av frågor som rör företagande inom kulturella och kreativa näringar? Håll utkik i våra kommande utskick då vi i vår kommer att arrangera en konferens om just det ämnet. Konferensen hålls i Stockholm 13 mars (mer info kommer).

/Christina

PS. Dominic Power är även jurymedlem för vår och VINNOVAs uppsatstävling Nytt&Nyttigt. Tävlingen är i full gång och riktar sig till studenter vid samtliga fakulteter i hela Sverige. Ett av huvudkraven för att delta är att uppsatsen har stark koppling till tävlingens tema: innovation.

tisdag, januari 22, 2013

Med kulturen i fokus

Dominic Power och Johan Jansson.

Det handlar mycket om konst, kultur och kreativa näringar just nu. För oss här på ESBRI, men även i ett större samhällsperspektiv.

I morgon arrangerar vi årets första Estradföreläsning på temat Kreativitet, kvalitet och konkurrenskraft med exempel från just KKN-sektorn. Föreläsare är Dominic Power och Johan Jansson, båda forskare vid Uppsala universitet.

I nästa nummer av tidningen Entré handlar den längre tematexten om KKN. Prenumerera kostnadsfritt här om du inte redan finns i vårt register.

Nätverket NEKKU, där ESBRI har en koordinatorsroll, håller konferens och workshop 13 respektive 14 april. Mer info kommer inom kort på vår webbplats.

I det större perspektivet avslutades regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar vid årsskiftet. Det innebär att våren kommer fyllas av rapportering och slutredovisningar från de olika delprojekt som ingått i planen. NEKKU är ett sådant projekt, och konferensen 13 mars blir bland annat en redovisning av de diskussioner som förts inom nätverket.

/Jonas

måndag, januari 07, 2013

Rörigt, varmt och företagsamt

Jag har rymt från snö och slask och befinner mig på semester i Colombia i några veckor. Vi besöker min sambos och bonusbarns släktingar (och de är många kan jag lova...). Här är nödvändighetsentreprenörskap en del av de flesta människors vardag, det gäller att klara försörjningen på något sätt.

Vi har nyligen tillbringat några dagar i bergsbyn Florencia. För att komma dit skumpade vi omkring i buss fyra timmar på en väg som var allt annat än jämn och rak. Ibland stannade vi på grund av avspärrningar på vägen, och ett gäng försäljare rusade in i bussen och sålde nyplockade mangofrukter. Finurligt. Och billigt! 20 finfina mangos för 8 kronor. När de sålt sina mangofrukter tog de bort avspärrningarna och bussen kunde köra vidare.

Tidigare hade det varit mycket kriminalitet i Florencia, både droghandel och maffia var vanliga inslag i vardagslivet. FARC-gerillan hade ett läger några kilometer från byn. De ville absolut inte riskera att militären kom och rensade upp, så de skipade sin egen rättvisa och ”tog hand om” de kriminella. Sedan dess är det extremt lugnt i byn, det förekommer knappt någon kriminalitet över huvud taget. Gerillans läger finns kvar och det sägs att de har civilklädda spanare i byn som kollar att alla sköter sig. FARC-gerilla i byn. Hmmm. Gissa om jag sov lite oroligt på nätterna...

När vi senast besökte Colombia för tre år sedan sålde min sambos syster friterad kyckling och empanadas (sydamerikanska mumsiga piroger) i liten skala på husets veranda. Försäljningen gav ett blygsamt tillskott till hushållskassan. Nu har hennes företag utökat rejält, hon hyr en lokal med ett tjugotal sittplatser och säljer massor av olika sorters snabbmat. Hon har fyra anställda och när hon har betalat av sina lån kommer hennes inkomster att vara mer än tillräckliga för att försörja henne och de tre barnen. Jag hoppas att det går bra för ”Beep Beep Comida Rapidas”, som restaurangen heter.

Tyvärr går den ekonomiska utvecklingen trögt i Colombia som helhet. Det finns ett utbrett alkoholmissbruk. Många lever för dagen och tänker inte alls på framtiden eller på sina barns utbildning. Men invånarna är i allmänhet initiativrika och ser affärsmöjligheter överallt. Även om det går trögt ökar turismen och det skapar i sin tur nya affärsmöjligheter för landet.

Jag kan rekommendera ett besök, det är rörigt och högljutt, men väldigt trevligt.

/Helene