fredag, april 29, 2011

Trägen vinner

En del forskning visar att det är positivt att investera i FoU. Samtidigt visar annan forskning att nettoeffekten av FoU-investeringar är negativ. Och så finns det förstås också forskningsresultat som säger att satsningar på FoU knappt ger något alls. Detta berättade Martin Andersson, forskare på CESIS och Internationella Handelshögskolan i Jönköping, när jag intervjuade honom för en artikel i Entré nr 1-2011.

Så vem ska man tro på?

Enligt Martin beror de blandade resultaten på att forskarna har jämfört äpplen med päron. De har haft alltför kortsiktigt fokus och inte kunnat skilja på temporära och kontinuerliga satsningar. Och det är en viss skillnad.

Detta har CESIS-kollegorna Börje Johansson och Hans Lööf tagit fasta på. I en ny studie granskar de FoU-investeringar över tid. De skiljer mellan företag som satsar kontinuerligt, företag som gör tillfälliga investeringar, och företag som inte alls ägnar sig åt FoU. Resultaten visar att kontinuitet är nyckeln till framgång. Det gäller alltså att fortsätta satsa på FoU även i dåliga tider – det leder till både nya produkter och ny kunskap.

Börje och Hans har också funnit att innovationsbenägna företag blomstrar bäst i storstäder. Där finns det mest FoU, och när människor rör på sig mellan arbetsplatser bär de med sig viktig kunskap.

ESBRI har bjudit in Börje och Hans att berätta om sin forskning under en öppen föreläsning. Undrar du hur du som företagare ska kunna satsa på FoU under en lågkonjunktur, vill du diskutera hur man utformar en FoU-vänlig policy eller snacka storstadsbaserat vs landsbygdsbaserat entreprenörskap? Missa inte Estrad! Föreläsningen genomförs i Stockholm på onsdag (4 maj, 15.00-17.00) och läggs upp som webb-tv några dagar senare.

/Åse

torsdag, april 28, 2011

En del av lösningen: socialt entreprenörskap

Caroline Casey berättar om socialt entreprenörskap och sitt företag Kanchi.
Vi har just nu förmånen att ha en "gästarbetare" här hos oss på ESBRI. Hon heter Hanna Andersson och kommer att synas en hel del framöver i våra olika kanaler. I går var hon vår utsända på en spännande konferens om socialt entreprenörskap. Hon fastnade bland annat för Caroline Casey som menade att passion och drömmar är det som driver sociala entreprenörer. Passion kan hålla företagaren flytande, även när det är som motigast. Läs hela Hannas inlägg nedan.

/Jonas

Förändring till det bättre sker ofta långsamt. Men det går att förändra, det förstod deltagarna på gårdagens inspirerande konferens Socialt entreprenörskap - en del av lösningen som hölls på Grand Hotel i Stockolm. Den anordnades av den ideella stiftelsen Playing for Change i samarbete med Sida, Ashoka och Malmö högskolas Mötesplats för social innovation och samhällsentreprenörskap.

Playing for Change grundades av Kinnevik i januari 2010 och har redan bidragit till att flera spännande företag som arbetar för att förbättra världen för barn och unga har sett dagens ljus. Ett av dessa nystartade projekt är Åsa Järnhäll Olssons och Johanna Järnhälls Utnyttjad.se som tagit fram ett utbildningsmaterial för lågstadiebarn som ska börja användas på en första pilotskola efter sommaren.

Bland talarna sågs även mer etablerade sociala entreprenörer som Stefan Krook, ordförande i stiftelsen GoodCause, som grundat företaget God El och Caroline Casey från Irland som grundat stiftelsen Kanchi. Casey berättade bland annat om hur det är att leva med ett handikapp som hon skämdes för och försökte dölja, vilket försvårade många situationer.

Nu vill hon ge handikappade nya möjligheter och en trygghet i att få vara sig själva genom sitt företagande. Kanchi delar ut The O2 Ability Awards till företag som på bästa sätt inkluderar människor med handikapp i sin verksamhet, både som kunder och anställda. Caroline Caseys vision är att alla företag så småningom ska vilja vara ”ability-märkta” eftersom de tjänar på att inkludera alla människor

Hon pratade mycket om att det är passion och drömmar som är drivkraften för sociala entreprenörer. Det är passionen som håller företagaren flytande även när det är motigt.

Caseys fem bästa tips till den sociala entreprenören är:

1) Sök samarbeten. Prata med stora företag om din idé och berätta om den på deras språk.

2) Misslyckas. Alla misslyckas ibland och det är okej, det är en del av processen helt enkelt.

3) Skaffa en mentor. Det är oerhört viktigt att ha någon som säger ”Jag tror på dig!”

4) Få din omgivning att förstå att det går att försörja sig som social entreprenör. Det handlar inte om att ge bort sina pengar utan om att använda pengar för att förändra världen.

5) Låt ingen tala om för dig att ”du kan inte!” Den enda begränsning du har sitter i din egen hjärna.

Med initiativ som gårdagens konferens med utrymme för samtal, idéer och möten, med fler företag som God El och de företag som Playing for Change stöttar, med initiativ som Mötesplatsen för social innovation och samhällsentreprenörskap – ja, då känns morgondagen helt klart ljusare!

/Hanna Andersson

onsdag, april 27, 2011

Bibliotek satsar på företagarinfo

Om du är företagare eller på väg att starta eget har Stockholms Stadsbibliotek samt biblioteken i Högdalen och Kista stora avdelningar med information för företagare. De kallas Företagarinfo, och vid dessa kan man söka litteratur och få företagsrådgivning. Företagarinfo arrangerar även en hel del kostnadsfria föredrag. I morgon, torsdag, klockan 18.30 hålls en föreläsning om sociala medier i företagandet på Stockholms stadsbibliotek. Kostnadsfritt, ingen föranmälan!

Intresserad av forskning om sociala nätverk och sociala medier? Besök vår hemsida. Där finns bland annat en föreläsning med docent Robin Teigland om virtuella världar.

/Christina

tisdag, april 26, 2011

Socker, mat och möten

Chokladfyllda ägg och strålande sol i all ära, men det var faktiskt också riktigt trevligt att komma till jobbet i morse och hitta tre nya avhandlingar på skrivbordet.

En av dem bidrog till att upprätthålla påskhelgens sockernivå: Jens Sörvik, Lunds universitet, har skrivit om socker- och etanolkluster i Brasilien och på Kuba. Han disputerade 21 januari.

Märit Beckeman är också verksam vid Lunds universitet. 6 maj lägger hon fram sin avhandling om innovationspotentialen inom svensk livsmedelsindustri.

Den tredje avhandlingen på mitt skrivbord är författad av Jenny Helin, Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Den handlar om mötets makt i familjeföretag och Jenny disputerar 13 maj.

Om du har möjlighet att gå på Märits eller Jennys disputation tycker jag att du ska göra det, bådas forskning verkar spännande! Själv ska jag titta närmare på de tre avhandlingarna för att se om och hur vi kan uppmärksamma dem. Kanske får du läsa om dem i kommande nummer av Entré.

/Åse

onsdag, april 20, 2011

Tredubbel inspiration

Nu är det snart påsk och dags för lite vårledigt. Men efter helgen kan vi se fram emot flera spännande evenemang. ESBRI försöker såklart vara på plats!

På onsdag 27 april arrangeras heldagskonferensen Socialt entreprenörskap – en del av lösningen i Stockholm. Där presenteras olika företag som arbetar för att förbättra barns villkor, både nationellt och i ett globalt perspektiv.

På torsdag eftermiddag deltar vi i en nätverksträff med minimässa. Där blir det både paneldebatt om ”bussighet i affärsvärlden” och mingel i massor.

Om du bor i Uppsala-trakten kan du på torsdagen i stället besöka Tillväxtdagen som bjuder på inspiration och konkreta verktyg för ditt företagande.

Fram tills dess – ha det äggstra bra i påsk!

/Helene

måndag, april 18, 2011

”Det ligger ett viktigt lärande i mötet och dialogen”

CIRCLE och LUCENT vid Lunds universitet arrangerar under våren en doktorandkurs om entreprenörskap, innovation och tillväxt. Kursdeltagarna möts vid tre tredagarsseminarier. Det andra seminarietillfället genomfördes i förra veckan och vi fick en pratstund med docent Jonas Gabrielsson som är en av initiativtagarna.

Är ni nöjda med kursen så här långt?

Jodå, kursen har avlöpt väl. Vi har väldigt duktiga och motiverade kursdeltagare så det är en tacksam men samtidigt kul och utmanande grupp att ha att göra med. Denna andra omgång i april har vi fokuserat på teman såsom globalisering av innovation, innovationspolicy, nätverk och regionala kluster, små företags tillväxt, samt tjänsteperspektiv på innovation. Precis som under första omgången i mars tar vi upp ett axplock av relevanta områden som angränsar till entreprenörskaps- och innovationsstudier. Men jämfört med förra omgången gavs det något mer fokus på policyaspekter denna gång.

Berätta om kursen, hur kommer det sig att ni tog initiativet?

Bakgrunden till kursen kan nog sammanfattas i idén om att ge en översiktskurs inom ett forskningsfält som växer i såväl betydelse som omfattning. Om man nu ens kan tala om ett forskningsfält. Men kursen speglar att både entreprenörskaps- och innovationsstudier hämtar inspiration från många olika discipliner och perspektiv, och ibland använder de till och med samma ursprungskällor. En drivkraft för kursen är även intresset att utforska gränssnittet mellan entreprenörskaps- och innovationsstudier. I stället för att behandla dessa som två separata områden försöker vi visa på såväl likheter som olikheter, och sedan får de som följer kursen dra sina egna slutsatser. Vi tycker att det finns en poäng i att personer som disputerar på avhandlingsområden som angränsar till entreprenörskaps- och/eller innovationsstudier får möjligheten att gå en kurs där man får träffa forskarstuderande från andra institutioner och lärosäten, samtidigt som man också får kontakt med seniora forskare. Det ligger ett viktigt lärande i mötet och dialogen med andra personer. Det gäller förresten inte bara deltagarna på kursen, utan även vi på CIRCLE får ju möjlighet att träffa många spännande förmågor och lyssna till många nya idéer. Den kontakten är viktig för vår utveckling som forskningsinstitution.

Vilka är det som följer kursen?

Det har varit mycket stort intresse för kursen och vi har varit tvungna att tacka nej till flera på grund av platsbrist. Vi har drygt tjugo forskarstuderande som följer kursen, varav hälften kommer från olika institutioner här i Lund. Resten kommer utifrån, exempelvis från Chalmers, JIBS, LTU och Mälardalen. Vi har också forskarstuderande från Norge och Danmark. Samtidigt har vi några deltagare från VINNOVA och klusterinitiativet Mobile Heights, som för övrigt är med och delfinansierar kursen. Att erbjuda personer som verkar inom det nationella och regionala innovationssystemet att följa hela eller delar av kursen tycker vi är viktigt. Det bidrar till kursen på ett mycket positivt sätt och vi kommer definitivt att fortsätta med detta. Det stimulerar kunskapsutbyte och lärande för samtliga parter. Det är också roligt att vi har flera doktorander från det nybildade CiiR uppe i Luleå. Vi hoppas kunna ha fortsatt doktorandutbyte med denna forskningsmiljö framöver.

Vilka externa föreläsare har ni engagerat?

Vi har såväl lokala som nationella och utländska förmågor som föreläsare på kursen. Till exempel höll docent Maria Elmquist från CBI på Chalmers ett mycket uppskattat seminarium på temat öppen innovation i mars. Sedan har vi precis gästats av professor Bengt Johannisson, verksam vid Linnéuniversitet och JIBS, och professor Bo Edvardsson från CTF vid Karlstads universitet. Bengt talade bland annat om sina erfarenheter av att studera entreprenörskap i nätverk och regionala kluster. Bo gav ett spännande tjänsteperspektiv på innovationer.

Professor Robert Blackburn, Kingston University, gästade kursen nu i april. Vad handlade hans seminarium om?

Det är riktigt, vi hade precis Blackburn på besök och hans seminarium fokuserade på små företags tillväxt. En slutsats som han lyfte fram var hur lite vi egentligen vet om vad som förklarar tillväxten i små företag, och att vi behöver reflektera över situationen för att finna en framkomlig väg. Samtidigt pekade han på andra områden som är minst lika viktiga att belysa, till exempel hur det är att leda eller arbeta i ett tillväxtföretag och vad som händer med företag efter en periods tillväxt.

Det avslutande seminariet genomförs 11-13 maj. Vad står på schemat?

I maj kommer vi fokusera på det här med finansiering av entreprenörskap och innovation. Vi gästas bland annat av professor Sophie Manigart från Ghent University och professor Colin Mason från University of Strathclyde. Båda är ju riktigt stora inom riskkapitalforskningen så det ska bli mycket spännande. Manigart kommer att fokusera på den formella riskkapitalmarknaden och portföljbolagens utveckling medan Mason ger en översikt över affärsängelområdet. I tillägg blir det ett seminarium kopplat till finansiering av nya verksamheter utifrån entreprenörens perspektiv.

Vad har ni mer på gång på CIRCLE?

Jag kan passa på att flagga för den konferens som CIRCLE är med och anordnar den 13-14 oktober, under titeln ”The 6th International Seminar on Regional Innovation Policies”. Konferensen är ett forum för forskare, policymakare och praktiker med intresse i frågor som rör regional innovationspolitik, regional konkurrenskraft och regional utveckling. Det blir en spännande konferens som vi ser fram emot att organisera på CIRCLE.

Jonas Gabrielsson nås på jonas.gabrielsson@circle.lu.se 
CIRCLE presenterades i en längre artikel i ESBRIs tidning Entré, nr 4-2010

/Åse

tisdag, april 12, 2011

Det börjar med individen

Per Broomé, Karima Tice, Maud Olofsson och Maroun Aoun.
I dag var jag på ett välbesökt lunchsamtal på temat ”Hur stödjer vi Sveriges nyanlända entreprenörer?”, arrangerat av tankesmedjan Fores.

Samtalet inleddes av Per Broomé, forskningsledare vid MIM (Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare), Malmö högskola. Han drog huvuddragen i artikeln ”Föreställningar om invandrarföretagande” som han skrivit tillsammans med några kollegor. Artikeln baseras på data från Skåne och Broomé lyfte bland annat fram att företagande bland utlandsfödda finns i vitaliserande branscher som bidrar till tillväxt.

Sedan diskuterades frågor kring hur vi på bästa sätt kan stödja nyanlända i deras företagande. I diskussionen deltog näringsminister Maud Olofsson, Karima Tice, vd för Aman Care och årets företagare i Stockholms län (Företagarnas utmärkelse), samt Maroun Aoun, vd för IFS i Sverige (som för övrigt tilldelades det senaste ESBRI-priset).

Maud Olofsson menade bland annat att de generella näringspolitiska åtgärderna inte når de företagare som är i störst behov av dem. Dessa åtgärder måste därför designas om så att de passar alla.

Karima Tice, och flera andra, lyfte fram att det börjar med individen. Beroende på vilken bakgrund och erfarenhet en etnisk svensk (vad det nu är) eller en utlandsfödd person som satsar på eget företagande har, kan det behövas olika typer av stöd och åtgärder. Det tror jag är oerhört viktigt. Och det är från den utgångspunkten vi måste jobba.

Kolla gärna in ESBRIs samlingssida om företagare med utländsk bakgrund: www.esbri.se/utland

/Magnus

torsdag, april 07, 2011

Sociala medier – frälsare eller tidstjuv

Vi har alla hört det: En satsning på sociala medier kan göra underverk för affärerna, speciellt för det lilla företaget. För en relativt låg kostnad, i många fall bara egen tid, kan man få PR och marknadsföring ”för miljoner”. Men sanningen är nog att det är få förunnat med den typen av utväxling på sina satsningar. Kanske är det rätt få som ens satsar?

Med det inte sagt att det inte är värt att lägga tid på sociala medier. Fast det kan nog vara vettigt att ställa sina förväntningar till en rimlig nivå. Och vara medveten om att en lyckad satsning på sociala medier inte är något man svänger ihop med ena handen och tankarna på annat håll. Kanske kommer en del företag strypa sina satsningar när de märker att det inte var så enkelt som de trodde.

En andra väg kan ju i stället vara att uppgradera satsningen. Till exempel genom att lära sig lite mer och/eller lägga ner lite mer tid. Såklart finns mycket på nätet om detta. En presentation av ”de fem stora” inom sociala medier finns här. På Kreafonbloggen finns en hel del bra inlägg om bland annat marknadsföring, webb och sociala medier. Kreafonbloggen är också i sig ett bra exempel på hur man som företag (i det här fallet reklambyrån Kreafon) kan använda sociala medier för att bygga förtroende och skapa intresse.

Det finns även mängder med kurser att gå inom området. Har man inte tid med en fysisk kurs, finns även digitala varianter. Till exempel denna som arrangeras av Driftig.nu, och där grundaren av Kreafon är en av kursledarna.

/Jonas

onsdag, april 06, 2011

Många bra presentationer på Tillväxtdagen

Frågor om innovationskraft, innovationsstrategi och globala utmaningar stod i fokus i går på Stora Tillväxtdagen. Konferensen arrangerades av Tillväxtanalys och Tillväxtverket i samarbete med VINNOVA. Bland annat presenterades en färsk rapport: ”Från Arjeplog till Heilongjiang – svensk innovationskraft i en global verklighet”.

Vi fick lyssna till flera bra presentationer under dagen. Min personliga favorit var Oskar Lundin, en av grundarna till företaget Ung Omsorg. Härligt med en entreprenör som verkligen brinner för sin idé och vill göra världen till ett bättre ställe.

Enrico Deiaco, Tillväxtanalys, menade att vi måste sluta dela upp företagen i tillverkande företag och tjänsteföretag. Jag håller med om detta till 100 procent. Det viktiga är att företaget levererar något som löser kundernas problem – och som de vill köpa.

Flera av talarna betonade att vi måste ändra vår inställning till misslyckande. Extra glädjande tycker jag då detta är ett tema som vi har lyft fram många gånger, bland annat på denna blogg.

Marita Ljung och Catharina Håkansson Boman, statssekreterare på Näringsdepartementet, berättade lite om regeringens kommande digitala agenda och innovationsstrategi. Håkansson Boman poängterade att den nationella innovationsstrategin kommer ha ett brett anslag. Detta är något som vi på ESBRI har uppmärksammat de senaste åren då vi arrangerat en rad föreläsningar och seminarier på temat ”The Venturesome Economy” med professor Amar Bhidé.

Prins Daniel deltog enbart som åhörare. Lite trist! För någon vecka sedan höll han ett riktigt bra tal på Tillväxtdagarna i Göteborg.

www.tillvaxtdagen.nu finns program och inom kort ska det enligt uppgift även finnas en del reportage från dagen.

/Magnus

måndag, april 04, 2011

Korkat fria till sin blinddejt

Annika Hall och Vidar Wernöe diskuterade relationen mellan ägare och extern vd.
I dag handlade vår Estradföreläsning om generationsskiften i ägarledda bolag. Annika Hall från Internationella Handelshögskolan i Jönköping berättade om hur man får samspelet mellan ursprungliga ägare, externa vd:ar, personal och styrelseledamöter att funka. Hennes forskning kommenterades av Vidar Wernöe som har plockats in som extern vd i företaget Elektronikkonsult.

- Hur många skulle vilja gifta sig med en blind date? Inte så många. Men det är i praktiken vad många externa vd:ar och ägare gör, konstaterade Annika Hall.

Vidar Wernöe instämde i blind date-metaforen.

- Mitt råd är att skriva ett schysst vd-avtal, sa han.

Under föreläsningen delade Hall med sig av många praktiska råd som får den nya vd:n att komma in i verksamheten på ett bra sätt – och göra ett bra jobb. Att formulera en tydlig ägarstrategi och en tydlig vd-strategi är en bra början. Det handlar om att bygga förtroende mellan ägare och vd.

Man bör avsätta rejält med tid för att diskutera grundläggande värderingar, enligt Annika Hall. Det kan handla om flera månader, och att man en del av tiden åker iväg och pratar på neutral mark.

- Det är inte så lätt att svara på frågan ”Vilka är dina fem viktigaste värderingar?” Därför föreslår jag att man diskuterar i scenarioform: Skulle du kunna tänka dig att sälja företaget? Flytta produktionen till Kina? Lägga huvudkontoret i Stockholm? Rationalisera och säga upp personal?

Vidar Wernöe höll med om vikten av att diskutera de värderingar som redan finns inom företaget. Dels hos ägarna, dels hos personalen.

- Första dagen på jobbet kallade jag samman alla och berättade om min bakgrund. Sedan bad jag personalen berätta om sina värderingar. De fick skriva ner på små gula lappar vilka värderingar som gällde mellan arbetskamrater, gentemot kunder och vad de ville med företaget. Det har jag sedan kunnat använda i rekryteringen av ny personal, för att se om de passar in i de rådande värderingarna.

Både Hall och Wernöe pratade en hel del om betydelsen av detaljer och symboler. Ägaren måste låta den nya vd:n vara vd – inte kringgå hans eller hennes beslut.

- När jag började som vd flyttade jag in i den tidigare vd:ns rum. Jag skaffade nya möbler, han fick ta med sig sina gamla möbler till ett nytt rum i en annan del av korridoren. Det var en viktig signal, sa Vidar Wernöe.

Om några dagar kan du se hela föreläsningen på webben. Besök ESBRIs webb-tv-sida för mer info.

/Åse

fredag, april 01, 2011

Fruktbart samspel mellan vd och ägare

Studier visar att ett stort antal familjeföretag står inför en generationsväxling de närmaste åren. I många familjeföretag är ägaren (eller någon av ägarna) också ledare. Vid en generationsväxling är det vanligt att man fortsätter som ägare men kliver av posten som ledare. Ibland går det att hitta en ny ledare inom familjen, men det blir ofta aktuellt att rekrytera en extern vd.

Det finns många fallgropar, men också en hel del möjligheter med att plocka in en ledare utifrån. En extern vd kan bidra med sina erfarenheter och kan ofta se på företaget med ”nya” ögon. Det är dock viktigt att ha en tydlig struktur och att båda parter är överens om hur uppdraget ska se ut.

På måndag kommer Annika Hall till Estrad och presenterar sin forskning kring det här temat. Hon har, tillsammans med Agneta Olsson, intervjuat ett stort antal ägare, vd:ar och styrelseordföranden. Detta har utmynnat i boken ”Extern vd – så lyckas du” som innehåller både praktiska råd och framgångsfaktorer. Medverkar gör också Vidar Wernöe som är verksam som extern vd.

Den här presentationen kan vara till nytta för både ägare, tilltänkta vd:s och alla andra som är intresserade av ämnet. Om du inte kan delta ”live” kommer föreläsningen att finnas att se via webb-tv senast en vecka efter att den genomförts.

Vi ses väl på måndag eftermiddag?

/Helene