fredag, november 23, 2012

Om det här med s.k.a.v. för företagare och entreprenörer…

Häromdagen deltog jag i en cafédiskussion om företagarklimatet i Sverige arrangerad av Entreprenörskap Sverige 3.0. Evenemanget hölls i United Spaces jättefräscha lokal, där ett fyrtiotal företagare och andra som är intresserade av de här frågorna hade samlats för att byta erfarenheter. Sverige 3.0 har som syfte att påverka, ta bort hinder och förändra attityder. Projektet utgår från S.K.A.V, en förkortning för Skatter, Krav, Attityd och Vinst – alla viktiga ingredienser i en företagares tillvaro.

Vi fick först ta del av resultatet av en enkät som gjorts bland 102 företagare och 70 förtroendevalda i tre av Stockholms kringkommuner. I enkäten fanns frågor om exempelvis hinder och möjligheter för företagande.

Det visade sig att det är stora skillnader i vad förtroendevalda tror är problem och vad företagare egentligen upplever som problem. Företagarna ansåg att det generella företagsklimatet är mycket sämre än vad de förtroendevalda tror.

Det behövs en bättre förståelse för, och satsning på, företagande från kommunernas sida. Exempelvis måste krångliga upphandlingar förenklas, i dag exkluderas ofta småföretagare.

Deltagarna fick också dela upp sig i grupper och ge förslag till förbättringar. I den grupp jag var med i fanns flera företagare och diskussionerna resulterade i en hel rad med post-it lappar fulla med förslag.

Alla idéer ska sedan sammanställas och förmedlas till politikerna. Och i slutändan förhoppningsvis leda till förbättringar.

Vi kommer att följa det här viktiga arbetet med spänning.

/Helene

torsdag, november 22, 2012

Nytt&Nyttigt version 4

I går damp det ner en ansökan för utbetalning av vinststipendium från uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt 2010-2011 i min inkorg. Pristagaren vill åka på innovationskonferens i Norge. Förra veckan inkom en redovisning från andrapristagaren i tävlingen 2009-2010. Hon hade använt pengarna till en kurs på Oxford University.

Studier om innovation, nyttiggörande och kommersialisering efterfrågas på många håll i samhället. Med uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt vill vi möta kunskapsefterfrågan, fylla förståelseluckor och skapa större uppmärksamhet kring frågorna. Inte minst vill vi öka intresset för dessa frågor bland studenter, handledare och andra personer inom den svenska akademin.

Förra tävlingsomgången kom det in så många intressanta bidrag att juryn valde att öka prissumman och dela ut två tredjepris. Men när jag tidigare talade med förstapristagaren berättade hon att hon till en början inte ens tänkt skicka in sin uppsats till tävlingen. Det tycker vi hade varit väldigt tråkigt! Tack vare en påstridig handledare blev vinstpeng, blommor och handskakning med prisutdelaren Håkan Ekengren verklighet.

Version 4 av tävlingen är just igångkickad. Vi vet att det fortfarande finns behov av nya infallsvinklar och mer kunskap om innovation. Vi vet också att det finns många duktiga studenter därute som skriver eller kommer skriva om just dessa frågor. Nu vill vi skicka en uppmaning att tillsammans hjälpas åt att peppa dessa studenter att visa upp sin uppsats med hjälp av Nytt&Nyttigt (och belönas såklart).

Känner du någon som skriver om ämnet och borde vara med och tävla? Går du och funderar på vad du ska skriva om i vår? Redovisar du själv snart en grym innovationsuppsats?

Tveka inte att tipsa, själv anmäla eller sprida information om Nytt&Nyttigt! Mer information finns på tävlingens egen sida.

Där finns sammanfattningar, videoklipp, bilder, ämnestips, anmälningsinformation och mycket mer.

/Christina

tisdag, november 20, 2012

God morgon till en humanare stad

Rachel Armstrong, Darja Isaksson, Joel Lindefors och Alexander Bard
pratade om hur städer kan bli mer mänskliga.

Ett tema under GoodMorning 2012 var the humane city, alltså en stad för människor och våra behov av säkerhet, trygghet och gemensamma mötesplatser. Bland andra Alexander Bard pratade stadsplanering på ett filosofiskt plan.

Under dagen hölls ett antal workshops på samma ämne och i slutet av dagen, under ledning av Darja Isaksson, sammanfattades diskussionen på stora scenen.

Några förslag på hur en stad kan göras mer human var:
  • tysta torn som man kan besöka för att vila sig från stadslivet
  • platser där internet inte går att nå utan i stället blockeras
  • platser där vi kan mötas och skapa tillsammans
Framför allt kom samtalen att handla om internet. Hur det för oss närmare varandra genom till exempel de möten som skapas. ”Soffsurfing” nämndes, något som går ut på att man byter övernattar hos andra människor och på så sätt billigt kan få tillgång till världens städer. Eller att som i Finland ordna en matfestival där privatpersoner kan anmäla sig och öppna upp sitt hem. Den som vill vara med lagar en massa mat och bjuder in hungriga besökare, främlingar, som vore hemmet en restaurang. Sådana aktiviteter gör att vi ser varandra, möts och har något att prata kring. Detta kan i sin tur kanske inspirera till en känsla av större säkerhet och tillit mellan främlingar i storstäder.

Men panelen konstaterade också att vi inte ska låta tekniken styra våra liv. Att koppla ner sig under en längre tid kan vara en bra övning i att släppa taget om alla måsten och uppdateringar. Som när Susan Maushart tvingade sin familj att genomföra en digital avgiftning, där hon och hennes tonåringar levde ett halvår utan elektronik. Lockande för en del, avskräckande för andra…

För dig som inte redan kopplat ner finns mer att läsa. Vi på ESBRI skrev flera blogginlägg från GoodMorning 2012. Åse skrev om hur stordata löser problem och hur du kan lära dig förhandla med finess. Christina skrev om värderingar överförda från företag och Jonas om den innovativa Sugruprodukten, ett slags trolldeg för hemmafixaren.

Vi hade en inspirerande och välfylld dag helt enkelt.

/Hanna

måndag, november 19, 2012

Trolldeg för hemmafixaren

Med Sugru kan man fixa, ändra och laga det mesta. Till exempel pimpa sin legosamling med en dinosaurie eller vattentäta sina favoritskor.
Jag vågar nog påstå att alla som var på GoodMorning 2012 i fredags charmades av Jane ní Dhulchaointigh och kanske framförallt av hennes produkt Sugru. Det är ett slags superformbart silikonmaterial som stelnar efter 24 timmar i luften. Man kan alltså forma det hur man vill och sedan stelnar det, fastnar där man har kletat fast det och håller den formen. En slags blandning mellan häftmassa, superlim och trolldeg kanske man kan säga. Produkten prisades nyligen av Forbes som kallade den för en ”gaffatejp för 2000-talet”.

Sugru fäster på det mesta: glas, plast, keramik. Företagets tagline är ”the future needs fixing”, och ett djupare mål med uppfinningen är att vi människor ska återta kontrollen över vår omgivning.

- Jag tror vi är kreativa och fixande naturligt. Men vi har kommit längre ifrån den biten, bland annat på grund av att de saker vi äger har blivit mer komplexa och svåra att fixa. Det finns ju en uppenbar miljöaspekt i att laga saker i stället för att köpa nytt, men det är inte det viktigaste. Det är det kulturella – att vi ska ha kontroll över sakerna, i stället för tvärtom, sa Jane ní Dhulchaointigh.

Sugru är en fysisk produkt, men hittade verkligen sin publik via nätet. Efter en bra recension på rätt blogg spreds budskapet över världen och den första laddningen sålde slut på sex timmar. I dag har företaget 155 000 användare i 119 länder.

- De använder Sugru precis som jag hade tänkt mig. Vi har sett så många kreativa idéer!

Några exempel på saker som folk har använt Sugru till är att tillverka små fötter till ett strykjärn så att det inte trillar omkull. Att laga knappen på en elektrisk tandborste. Att stötskydda en digitalkamera till en fyraåring. Engelska landslaget i fäktning använder Sugru för fixa personligt anpassade och greppvänliga värjor.

/Jonas

lördag, november 17, 2012

Förhandla med finess

För en liten entreprenör kan en förhandling med en större aktör te sig skrämmande. Rhett Weiss manade till lugn: Ta en tugga i taget!
En annan intressant talare på Good Morning 2012 var Rhett Weiss. Han leder entreprenörskaps- och innovationsinstitutet vid Cornell University och talade under rubriken ”Negotiating Something from Nothing”.

Weiss inledde med att understryka att han själv inte är akademiker. Däremot har han varit inblandad i både misslyckade och lyckade startups, och suttit vid förhandlingsbordet som både den lilla och den stora spelaren. Han jobbade på Google fram till 2010 och fick uppleva företagets enorma tillväxt.

Weiss hoppingivande huvudbudskap var att små entreprenörer kan gå in i förhandling med stora aktörer – och vinna. Även om de inte är jämlika på pappret, när man jämför exempelvis ekonomi, information, tid, humankapital och andra resurser.

- Hur kan man förhandla med en stor aktör? På samma sätt som man äter en elefant – en bit i taget, sa Rhett Weiss.

- Tre krafter är i omlopp i alla förhandlingar: tid, makt och information. Det är inte nödvändigtvis så att den som ser starkast ut i början är den som får övertaget. Det enda man kan säga säkert är att man aldrig går ur en förhandling på samma sätt som man gick in.

Under sitt pass jämförde han entreprenören med David. Goliat kan vara ett storföretag, en myndighet eller ett riskkapitalbolag. Om David ska lyckas gäller det att vända de egna svagheterna – inga pengar, avsaknad av expertis och ingen försäljning – till möjligheter för Goliat: ”Vi är redo för investering, öppna för nya idéer och kan lätt modifiera vår produkt så att den passar era behov”.

Andra tips till entreprenörer är att se förhandling som en process – inte ett enskilt tillfälle. Lyssna och ställ frågor i stället för att bara prata. Och ljug inte!

Rhett Weiss var också huvudperson i en keynote coffee. Den modererades av Nicklas Mattsson, chefredaktör på tidningen Entreprenör. Han ställde frågan om hur man som entreprenör kan förbereda sig inför en förhandling.

- Fråga alla du känner – vänner, familj, kollegor – om de vet något om den organisation du ska förhandla med. Jämför informationen och filtrera den. Då får du en känsla för vem du kommer att möta, sa Weiss.

Hur vet man då när man har förhandlat klart? Svaret är självklart för Rhett Weiss:

- När du har nått ditt mål. Säg att du gick in i förhandlingen för att uppnå X, Y och Z. När du har gjort det ska du sluta. Det är lätt att bli girig och tänka ”Nu vill jag ha A, B och C också” men det är farligt. Det kan sluta med att du står där tomhänt.

/Åse

fredag, november 16, 2012

”From building brands to taking stands”

I dag har flera av oss på ESBRI varit på SSES konferens Good Morning 2012. Under första pausen lyssnade jag på Tom Beckman, kreativ chef och partner på Prime. Seminariet hette ”Post-commercialism and innovations in communications”. Det handlade om hur företag och konsumenter allt oftare agerar och tar ståndpunkt efter värderingar.

Tom berättade om samband mellan företagande och värderingar och menade att för att arbeta med kommunikation behöver man förstå världen runt omkring sig.

Exempelvis arbetar Disney med riktlinjer kring kostråd för barn. Ben & Jerry’s driver kampanjen ”for those who occupy we stand with you” och Walmart har skapat ett eget matvarumärke med billig och nyttig mat, speciellt för så kallade ”food deserts”, områden i USA där man inte på egen hand kan odla näringsrik mat.

– Vi är på väg in i en värld där att konsumera är det vanligaste och viktigaste sättet att uttrycka värderingar. Konsumerandet har också ibland mer effekt på förändring i samhället än politik.

– Det handlar inte längre om ”boycotting”, det handlar om ”buycotting”. Vi köper produkter för att vi gillar företaget. Människor konsumerar baserat på deras värderingar och de vill veta vad företagen står för.

Det blir allt vanligare att företag tydliggör sina arbetssätt, ståndpunkter och värderingar. Tidigare interagerade företag med sina kunder framförallt för att få fram attraktiva produkter.

– I dag handlar det mer om att ha en hållbarhetsplan och produkter som är betydelsefulla. Företag går från ”building brands to taking stands”, sa Tom Beckman.

/Christina

Stordata kan lösa stora problem

Hans Rosling in action
I dag deltar jag, Christina, Hanna och Jonas i SSES årliga inspirationskonferens Good Morning. Och vi är långt ifrån ensamma. Mer än 670 företagare, studenter och andra entreprenörskapsintresserade är anmälda till denna heldag om trender och innovation. På talarlistan finns forskare, entreprenörer och inspiratörer.

Moderator är, precis som förra året, Simon Dingle. Dagen till ära är han iförd nagellack i SSES gröna färg.

Den första talaren, professor Hans Rosling från Karolinska institutet, visade att gammal är äldst och placerade ribban högt för dagens övriga talare. Rosling är flitigt anlitad som föreläsare dessa dagar – med rätta. Enorma mängder engagemang, angelägenhet och humor i denne ”gamle man” (Hans epitet, inte mitt) som med sin edutainment vill bekämpa fattigdom.

Rosling konstaterade att han har gjort det mesta i livet – utom entreprenörskap i betydelsen växande företagande:

- Det är jag helt enkelt inte lämpad för.

Hans Roslings son är också hans chef, och han har försökt pränta in i sin far att ”Entreprenörskap handlar om att göra saker, inte att prata”. Själv tycker jag att vi behöver både ”doers” och viktiga ”pratprenörer” som Rosling den äldre…

Därefter fick jag lära mig en del om stordata , eller ”big data”. Med det menas alltså de enorma datamängder som genereras varje dag – hela tiden – av telefoner, kameror, sensorer, mikrobloggar… Sanningen att säga är detta inget jag har funderat särskilt mycket på tidigare. Men Jameson Toole, doktorand på MIT, bidrog med en del ögonöppnare.

Jameson Toole vill gå från "big data" till "good data"
- Big data har blivit ett buzzword, man ser kanske framför sig surrande datorhallar och möjligheter att skicka direktreklam. Som amerikan har jag inget problem med riktad marknadsföring, men stordata kan också användas för att lösa stora samhällsproblem, sa Toole.

Han visade en stadskarta där de digitala spår som hans egen mobiltelefon har lämnat visualiserades.

- I dag kan vi samla in de här uppgifterna från miljoner människor som bor i en stad. När vi tittar på mönstren kan vi göra förbättringar för dem.

Hälsa, utbildning och infrastruktur är några viktiga områden som kan förändras genom att utnyttja stordata.

- Det finns faktiskt ingen anledning att vara långsam längre. Läroböcker kan anpassas för individen, med information som han eller hon behöver just nu.

- Genom att titta på hur sociala strukturer påverkar lärandet kan vi anpassa utbildningen, sa Toole.

Under pauserna finns många möjligheter att få sig en workshop, speeddate eller pratstund med talarna till kaffet. Under en sådan ”kaffesession” utvecklade Toole sina tankar.

- Via Facebook och andra tjänster samlar vi också in en massa värdelös data. Hur ska vi veta vad vi bör spara, undrade Magnus Höij, Internetworld, som modererade sessionen.

- Om jag visste det skulle jag vara rik. Den största utmaningen nu är hur man ska kuratera informationen. Som forskare försöker man spara så mycket som möjligt, för man vet aldrig vilket dataset som kan kommer få användning för, sa Jameson Toole.

Det var lite problem med livestreamingen i början av konferensen, men nu är den igång! Följ också twitterflödet via #GM12

/Åse

torsdag, november 15, 2012

Oj oj, det är mycket nu…

I går deltog jag i Kompetensmässan, en mässa fullspäckat med seminarier, workshops och nätverkande. Det är givande att vara ute på olika evenemang och i går fick jag en del bra och nyttiga kontakter.

I morgon arrangerar våra kontorsgrannar SSES Good Morning, ett evenemang som fokuserar på framtida trender, entreprenörskap och innovation. Det finns tyvärr inga platser kvar men du kan följa livesändningen mellan 9.30-16.30 och twitterflödet via #GM12.

Nästa vecka är det också flera intressanta konferenser och seminarier på gång. Tyvärr räcker inte min tid till för att vara med på allt. Men kolla gärna in de här:

På måndag arrangerar Kemivärlden Biotech tillsammans med Aiesec och Swedish Green Tech Arena en konferens om globala marknader för svenska cleantech-företag. Det är kostnadsfritt att delta. Teman som kommer att tas upp är forskning och utveckling, strategier, teknologi, behov och visioner.

Samma dag medverkar bland andra finansminister Anders Borg på Swedish Economic Forum arrangerad av Entreprenörskapsforum. De frågor som kommer att diskuteras är till exempel om entreprenörskap minskar arbetslöshet och om effekterna är olika beroende på vilken typ av entreprenörskap man studerar.

På onsdag arrangerar Entreprenörskap Sverige 3.0 ett caféseminarium med fokus på hur vi ska öka förutsättningarna för företagande och jämställdhet i Stockholmsregionen.

Har du fler tips på fler intressanta evenemang som vi har missat? Kommentera gärna!

/Helene

onsdag, november 14, 2012

Veckans skörd


Ibland bara rasar det in material!

Den senaste veckan har vi bland annat fått in en rapport om innovation och genus, en annoterad bibliografi om familjeföretagande, en licentiatuppsats om hur organisationer interagerar och innoverar med sin omvärld, samt avhandlingar om misslyckanden respektive globala innovationsflöden.

Det ska bli spännande att titta närmare på dessa alster. Några av dem kommer du med säkerhet att kunna läsa om i kommande nummer av tidningen Entré.

Har du tips om forskning vi bör uppmärksamma? Hör av dig till mig.

/Åse

tisdag, november 13, 2012

Sörlin, Flodström och ESBRI-bebis på Estrad



Blir svensk forskning bättre om den får dubbla anslag? Är innovation likställt med ökad tillväxt? Det är många stora utmaningar som förväntas mötas med innovation. Under föreläsningstiteln Är det bara innovation vi vill ha? – Nyttiggörande ur ett bredare perspektiv föreläste Sverker Sörlin, professor vid KTH, på Estrad 12 november.

– Det har inte tänkts färdigt om innovation, inledde han.

Sörlin menade att samhället står inför flera kunskapsutmaningar. När regeringen lägger 65 miljarder kronor per år på forskning och högre utbildning, behöver forskningspolitik bli mer allsidig och artikulera fler sidor, speciellt inom samhällsvetenskap och humaniora.

– Forskningen är inte direkt svältfödd. Mycket av debatten i dag handlar om hur vi ska styra och koppla forskning till prestation.

– Vi behöver mer samlad forskning. I dag samverkar inte forskningen tvärvetenskapligt.

Sverker Sörlin konstaterade att man inte bara kan fördela pengar enligt hur man alltid gjort. I stället bör man låta resurser gå dit de gör mest nytta.

– Vi kan inte ha för mycket fokus på nobelprisforskning. Forskning ska vara till nytta för många och forskning inom humaniora och samhällsvetenskap är ett nödvändigt komplement för att skapa balans. Därmed kan vi använda resurserna effektivt.

– För att åstadkomma det behöver vi tänka på ett integrerat sätt om kunskap.

Anders Flodström, även han professor vid KTH, fanns på plats för att kommentera Sörlins presentation.

– När jag växte upp köpte min mamma nytt när något gick sönder. I dag köper vi nytt när vi tycker något är bra eller intressant. Vill vi köpa mera lånar vi pengar av banken.

– Det som styr världen är marknaden.

Flodström diskuterade vad som händer med arbetsmöjligheterna när industrin effektiviseras, och hur innovation skapar nya jobb. Hur utbildar man när jobben förändras snabbare än utbildningarna?

– Humaniora spelar en naturlig roll i detta sammanhang, och har stora möjligheter att göra impact, sa han.


Under gårdagens Estrad hade vi också glädjen att för första gången träffa det senaste tillskottet till ESBRI-familjen. ESBRI-kollegan Jonas tog nämligen med sin knappt två veckor gamla son som fick uppleva sitt allra första Estradbesök. Vi gratulerar Jonas och hans sambo Mia till deras lilla fina pojke!

ESBRIs webbplats finns mer info om föreläsningen. Inom kort kan du också se den som webb-tv.

/Christina

PS Sverker Sörlin är även jurymedlem i ESBRIs och VINNOVAs uppsatstävling Nytt&Nyttigt. Tävlingen har just inletts för fjärde året i rad, med chans för studenter att vinna resestipendier om 65 000 kronor. Mer info och anmälan här.

måndag, november 12, 2012

torsdag, november 08, 2012

Tänka fritt är stort men tänka rätt är större…


Så står det med stora bokstäver utanför den pampiga universitetsaulan i Uppsala där årets (som synes välbesökta) Anders Wall-föreläsning hölls i går. Eftermiddagen var fylld av presentationer och paneldebatter och jag fastnade speciellt för vad ett par av talarna sa.

Hans Rosling från Gapminder gav som vanligt en mycket underhållande och intresseväckande presentation av den ekonomiska utvecklingen i världen. Han kan konsten att visualisera siffror så att man förstår.

Rosling berättade om hur det var när han arbetade som läkare i Afrika under några år på 1980-talet. Förhållandena var mycket svåra, de var en eller två läkare som skulle ta hand om 300 000 människor. 3 000 barn per år dog. Vid samma tidpunkt i Sverige var förutsättningarna helt annorlunda, i en region med samma folkmängd fanns uppemot 800 läkare och det dog endast tre barn per år.

Det är fortfarande mycket ojämlikt, i stora delar av världen råder extrem fattigdom. Om vi kan underlätta deras villkor genom att ge förutsättningar för egen försörjning, då förbättrar vi världsekonomin rejält.

Senare under eftermiddagen berättade Linnea Söderström om sin resa till Indien och sitt möte med kvinnor som har fått mikrolån via Hand in Hand. Totalt har 100 kvinnor fått lån via organisationen, och de går ihop i grupper om 15-20 kvinnor i åldrarna 20-60 år. De startar verksamheter av olika slag i sitt närområde, några har skaffat kor som förser byn med mjölk, andra reparerar motorcyklar eller startar skönhetssalong. Dessa små företag lyfter hela familjer och byar. Dessutom är återbetalningsförmågan av lånen 100 procent.

Det kanske är just detta som är att tänka rätt! Genom att förbättra villkoren för de allra fattigaste i världen ger vi plats åt entreprenörer som skapar lösningar på vardagens problem.

Läs gärna boken ”Jag vill förändra världen” skriven av Percy Barnevik, grundare av organisationen Hand in Hand. Ta också gärna en titt på Hans Roslings blogg.

/Helene

onsdag, november 07, 2012

”Förenade” är ordet för dagen

Efter månader av hårda ord – enligt många bedömare var det en av de mer ”smutsiga” presidentvalskampanjerna – är det över. President Barack Obama får fyra år till i Vita Huset.

Det var jämnt ända till slutet och jämfört med valet 2008 vinner Obama med betydligt färre röster och mindre marginal. Allt är inte färdigräknat, men resultaten tyder (i skrivande stund) på att det är cirka 8 miljoner färre röstande än i förra valet – och att Obama får 8 miljoner färre röster. Detta kommer säkert analyseras i detalj den närmaste tiden.

En sak som jag tycker var intressant i både Mitt Romneys tal då han erkände sig besegrad och i Barack Obamas segertal var att båda lyfte fram vikten av att nu lägga striden bakom sig. Att det gäller att förenas över partigränserna för att lösa de stora utmaningar som USA står inför.

I sitt segertal nämnde president Obama betydelsen av innovationer och nya företag, men han la ut texten lite mer om de små företagen som ofta är familjeföretag: ”[…] when family business owners rather cut their own pay than lay off their neighbors”.

Småföretagsägares och –ledares viktiga roll som konjunkturdämpare, inte minst utanför storstadsområdena, glöms ofta bort i debatten om företagande. De bor i samma område som sina anställda, deras barn går i samma skolor och på samma dagis, de ses i mataffären. Att i det läget säga upp någon gör man inte i första taget. Jämför detta med storföretagsledarna, där läget ofta är ett annat. Då är det betydligt lättare att med ett penndrag säga upp folk.

Jag är glad att Obama lyfte fram just detta och hoppas att det även får genomslag i de kommande fyra årens politik. Men då gäller det att klyftan mellan demokraterna och republikanerna i kongressen kan överbryggas. Därför hoppas jag att de lyssnade på sina presidentkandidater. Och som Obama sa i en av sina avslutande fraser: ”We are, and forever will be, the UNITED States of America.”

/Magnus