måndag, december 22, 2014

Wow vilket Estradår det har varit!

Tipp tapp tipp tapp… Julen närmar sig med stormsteg och det är bråda tider med att sammanställa statistik över de evenemang som ESBRI har genomfört under året. Jag har precis kollat igenom siffrorna för 2014 års Estradföreläsningar.

Vi har arrangerat totalt nio föreläsningar under året. Både forskare och praktiker har bidragit med en rad intressanta ämnen. Några exempel är attraktiva städer och tillväxt, Googlemodellen, utlandsföddas roll för utrikeshandeln, samt hur vi skapar nya värden för kunden.

Alla utom en föreläsning har haft mer än 100 deltagare och i genomsnitt deltog 142 personer. Vi tycker det är helt fantastiskt att det finns ett så stort intresse för forskning om entreprenörskap, innovation och företagande. Hela 60 procent av deltagarna var företagare, så det verkar ju som att vi har lyckats med vårt syfte att nå ut till dem som verkligen kan ha nytta av forskningsresultaten: praktikerna.

Om du inte har haft möjlighet att vara med under året rekommenderar jag ett besök i vårt webb-tv-bibliotek. I dagsläget finns 71 tidigare genomförda föreläsningar i arkivet, och jag är ganska säker på att du kan hitta något tema som är intressant just för dig.

Vi kickar igång Estrad igen 28 januari nästa år. Premiärtalare är John Mullins. Han menar att man ska bygga företaget med hjälp av kunderna och under seminariet delar han med sig av fem konkreta modeller för kundfinansiering.

Fler intressanta föreläsningar är redan inplanerade för våren. Här hittar du information om teman och föreläsare.

Men de närmaste veckorna ska vi njuta av lediga dagar och god mat.

God jul och gott nytt år önskar vi på ESBRI!

/Helene

fredag, december 19, 2014

Global Entrepreneurship Week växer!

Global Entrepreneurship Week (GEW) 2014 firades 17-23 november. Vi är glada över att det blev det mest framgångsrika GEW någonsin – globalt och i Sverige.

I år medverkade 150 länder i världens största entreprenörskapsmanifestation. Flera miljoner människor runt om i världen inspirerades till entreprenörskap genom 25 000 olika GEW-aktiviteter.

Just nu jobbar vi på ESBRI med att sammanställa statistik för Sverige. Under november arrangerades totalt 312 GEW-evenemang av 128 partners på 59 orter i Sverige. Vi saknar siffror från ett fåtal partners, men så mycket kan vi säga: fler än 22 000 personer har varit involverade i årets GEW Sverige.

Mer info och en lista över alla GEW-aktiviteter finns på www.gew.se. På esbribloggen finns flera inlägg från GEW-perioden. Glöm inte att lajka oss på Facebooksidan Global Entrepreneurship Week Sweden. På Twitter heter vi @GEW_Sweden och använder hashtaggen #gewswe

Vi på ESBRI tackar alla partners och deltagare som har bidragit till det fantastiska GEW Sverige 2014. Vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete nästa år och ett ännu bättre och större GEW 2015.

God jul och gott nytt år!

/Jelena

torsdag, december 18, 2014

Julläsning till er alla

Vi har researchat, intervjuat och fotat. Vi har skrivit, korrekturläst och layoutat. Vi har tryckt, kuverterat och frankerat. Och nu är Entré nr 4-2014 på väg ut till de 14 000 prenumeranterna, till samtliga riksdagsledamöter och till en rad olika organisationer som vill dela ut tidningen till sina medlemmar och besökare.

Några av de många forskare som kommer till tals i tidningen är Niklas Elert, Mariana Mazzucato, Kåre Moberg, Lena Olaison, Miriam Bird, Per Frankelius, Zara Daghbashyan, Cecilia Dalborg och Sam Tavassoli. Artiklarna tar bland annat upp olika aspekter på stöd: Vilken roll statligt stöd spelar för innovationer, att riktade företagsstöd kan slå väldigt fel, och att stöd till mäns och kvinnors företagande fördelas på ett ojämlikt sätt.

I det nya numret av Entré kan du också läsa om företagsamhet efter stormen Gudrun, entreprenöriellt lärande, samt om svenskt lantbruk som en framtidsbransch.

Vi hoppas att du ska hitta artiklar som både engagerar och inspirerar. Kommentera dem gärna på vår webbplats, vi lägger ut texterna successivt i Kunskapsbanken. Hela Entré nr 4-2014 finns att läsa som PDF och vill du ha ett eget ex framöver kan du meddela oss via prenumerationssidan.

God jul och gott nytt år!

/Åse

onsdag, december 17, 2014

En tillbakablick på 2014

7 april 2014 föreläste Annika Steiber på Estrad. Föreläsningen handlade om innovation på Google, och är vår mest besökta någonsin med 221 deltagare på plats i Stockholm.
Oj, så var det snart jul igen. Ännu ett år har gått. Veckorna innan julen och årsskiftet är Att-göra-listorna långa. Jag försöker stanna upp och tänka efter vad vi på ESBRI gjort det gångna året och konstaterar att det har blivit en hel del. Nedan ett axplock av det vi gjort under 2014.

Först vill jag inleda denna återblick med att tacka alla som tar del av ESBRIs aktiviteter. Ni som läser tidningen Entré, deltar i Estradföreläsningar och andra evenemang, använder vår webbplats, följer oss på Twitter och Facebook eller läser denna blogg. Ett stort tack till er!

Utan ert intresse och uppmuntran skulle vi inte fortsätta att utvecklas. Extra roligt är att en del av våra kanaler och aktiviteter har funnits med sedan ESBRI startades 1997, till exempel Entré och Estrad.

Under 2014 har vi i tidningen Entrés fyra nummer lyft fram över 100 forskare som är verksamma på ett 20-tal lärosäten och forskningsinstitut i Sverige. Vi har ambitionen att vara den främsta plattformen, och den neutrala arenan, för att lyfta fram all den forskning som pågår kring entreprenörskap, innovation och småföretagande. Även ”Vem gör vad?” fyller en viktig funktion. Det är en databas som gör alla forskare inom vårt fält mer tillgängliga och synliga. Jag vill rikta ett stort tack till forskarna som arbetar för att öka kunskapen kring olika aspekter av entreprenörskapsområdet.

Vi har under året satt nytt rekord vad gäller deltagare på Estradföreläsningarna. I genomsnitt har det varit 142 deltagare och majoriteten av deltagarna är företagare eller arbetar på företag.

I våras arrangerade vi två konferenser kring kvinnors företagande och innovation rygg-i-rygg. Det var den internationella forskarkonferensen Diana International Research Conference och Global Symposium on Women’s Entrepreneurship. De samlade över 250 deltagare från 35+ länder.

Hösten har varit extra intensiv, med bland annat avslutningen av From Research to Business (R2B). Det är ett program i kommersialisering för doktorander och postdocs. Vi har även delat ut pris i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt som vi arrangerar tillsammans med VINNOVA. Och vi har genomfört det 11:e årliga Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum.

I november firades Global Entrepreneurship Week (GEW) som ESBRI sedan 2013 är nationell värd för. GEW är världens största manifestation kring entreprenörskap där 150 länder medverkar. I Sverige genomförde ett 130-tal partners 312 aktiviteter på närmare 60 orter. Totalt samlade aktiviteterna över 20 000 deltagare.

Vi avslutade året med att i anslutning till årets sista Estradföreläsning dela ut ”ESBRI-priset - För entreprenörskap” till Ung Företagsamhet i Sverige.

Utan finansiärer skulle vi inte kunna göra något. Jag vill därför även passa på att först rikta ett tack till våra två största finansiärer under 2014: Tillväxtverket och VINNOVA. Vi har även fått stöd från ALMI Företagspartner, Babson College, Bertil Edlunds Stiftelse, Företagarna, Företagsamt.se, och Kilpatrick & Townsend. Därutöver har vi en rad nätverkspartners i olika sammanhang som framgår vid varje enskild aktivitet.

Avslutningsvis vill jag tacka mina fantastiskt duktiga medarbetare som sett till att vi fortsatt leverera bra grejor även under 2014. Vilka våra nyårslöften och nya spännande aktiviteter blir återkommer jag med efter årsskiftet.

Till dess – en riktigt god jul och ett gott nytt år!

/Magnus


onsdag, december 10, 2014

”Micro markets usually give micro returns”

Malin Brännback. Foto: Johanna Hanno.
I måndags arrangerade vi årets sista Estradföreläsning. Det har varit ett fantastiskt Estradår med massor av spännande teman och en genomsnittlig deltagarsiffra på hela 142 personer. Avslutningen av året var inte sämre, nästan 140 deltagare lyssnade på Malin Brännback när hon delade med sig av sin forskning om hur tillväxt paradoxalt nog kan vara ett hot mot tillväxtföretag.

Tillväxt har blivit ett mantra, något som nästan alla företag strävar efter. Att växa, helst snabbt och mycket, ses i dag som det främsta framgångsmåttet. Men lönsamheten glöms bort i hastigheten och man blir gärna fartblind. Det finns en övertygelse om att kraftig tillväxt, förr eller senare och på något magiskt sätt, kommer att omvandlas till lönsamhet. Men sambandet är allt annat än tydligt, menar Brännback.

Kraftigt växande omsättning är oftast inte samma sak som växande lönsamhet. Om personalstyrkan växer mycket och snabbt innebär det i regel ökade kostnader, och därmed lägre lönsamhet.  Går det för fort får man leveransproblem, kostnadsproblem eller andra svårigheter. Hållbar och lönsam tillväxt däremot gör att företagen hinner åtgärda de problem som uppstår.

Nästan alla företag börjar i liten skala och de flesta förblir riktigt små, 95 procent av företagen har färre än 10 anställda. Endast 3 procent av företagen anställer fler än 100 personer och bara 0,5 procent av entreprenörerna vill att deras företag ska växa.

Många företag vill nischa sig, exempelvis bygga appar. Men Malin Brännback menade att företaget då hamnar på en begränsad marknad och att det är viktigt att tänka på att ”Micro markets usually give micro returns”.

Brännback gav också tips på en bok som hon och två medförfattare har skrivit ”Understanding the Myth of High Groth Firms. The Theory of the Greater Fool”. I boken utmanas några antaganden om företagande, bland annat att tillväxt alltid är bra. Jag har kollat in boken och den verkar mycket intressant.

Föreläsningen avslutades med utdelning av ESBRI-priset till Ung Företagsamhet. Både Malin Brännbacks presentation och prisutdelningen finns nu att se via webb-tv.

/Helene

måndag, december 08, 2014

Grattis till Ung Företagsamhet – mottagare av ESBRI-priset!

Cecilia Nykvist intervjuas av Anders Flodström.
"Utmärkelsen ger oss bekräftelse och stärker oss i det fortsätta arbetet att ge ännu fler unga chansen att driva UF-företag", säger Cecilia Nykvist, vd för Ung Företagsamhet. I eftermiddags mottog hon, å Ung Företagsamhets vägnar, det femte "ESBRI-priset - För entreprenörskap".

Vi på ESBRI tycker att Ung Företagsamhet är en klockren mottagare av ESBRI-priset. De har sedan 1980, på ett mycket konkret sätt, låtit ungdomar få prova på vad företagande innebär.

"I år passerar vi den magiska gränsen: 300 000 UF-företag sedan starten", berättade Cecilia Nykvist när hon mottog priset.

Prisutdelare var ESBRIs styrelseordförande Anders Flodström. Läs mer i pressmeddelandet.

Priset delades ut i samband med årets sista Estradföreläsning. Föreläsare var professor Malin Brännback, Åbo Akademi. Hon höll ett intressant anförande på temat "Tillväxten hotar tillväxtföretag – Myten om de lönsamma snabbväxarna". Både föreläsningen och prisutdelningen sändes live på webben och går att se på ESBRIs Bambusersida.

/Åse

Tillväxten hotar tillväxtföretag – Myten om de lönsamma snabbväxarna

Vikten av att involvera slutanvändarna

Innovationer är oerhört viktigt för att avhjälpa den extrema fattigdomen och förbättra livssituationen för människor som bor i utsatta områden. En rad svenska företag ligger i framkant när det gäller modern teknik och innovativa metoder.

I torsdags deltog jag i ett seminarium arrangerat av SIDA där representanter från SIDA, UNICEFs globala innovationsenhet och näringslivet presenterade olika tekniska lösningar och nya arbetssätt.

SIDA har en viktig roll i innovationsarbetet, nästa år kommer de att gå in med över 130 miljoner kronor till olika innovationsfonder världen över.

En viktig lärdom som både SIDA och UNICEF har dragit är att samarbete med lokala aktörer är oerhört viktigt för att olika projekt ska lyckas. Det är nödvändigt att involvera slutanvändarna, erfarenheten har visat att de insatser som misslyckats är de där man inte har utgått från de lokala behoven.

Det är också viktigt att göra innovationerna skalbara och möjliga att applicera även i andra länder. När man gör innovationer och data öppna kan man utveckla och förbättra dem. En annan viktig aspekt är hållbarhet, både miljömässigt och ekonomiskt.

Jag vill speciellt lyfta fram några av de projekt som presenterades. UNICEF har många projekt för barn och ungdomar.

I afrikanska länder har ungdomarna ofta mobiltelefoner (även om modellerna är äldre och enkla) och via kommunikationslösningen U-report hjälper UNICEF unga med information om bland annat HIV och Ebola. De bidrar sedan till att informationen sprids vidare i deras egna sociala nätverk.

I Bangladesh har man startat en mobil båtskola som åker runt och undervisar barn som annars aldrig skulle få möjlighet att gå i skolan.

De har också ett utbildningsprogram där de ger barn i flyktingläger tillfällig utbildning genom tillgång till billiga enkla datorer och ett webbaserat utbildningsprogram. I de fall där barnen inte kan lämna hemmet försöker man ordna hemundervisning.
Refugee Housing är ett socialt företag som tillsammans med UNHR och IKEA Foundation bygger enkla och funktionella hus för flyktingläger och katastrofområden.

Efter seminariet arrangerades en utställning där en rad olika organisationer och företag fick presentera sin verksamhet.

De jag pratade mest med var Shifo som arbetar med att förbättra barns hälsa i utsatta och isolerade områden där det är långt till sjuk- och hälsovård. De har utarbetat en elektronisk tjänst där mobila sjuksköterskor för statistik över barns hälsotillstånd, vaccinationer och allergier. Man kan via statistik se områden där inte hälsovården fungerar och även orsakerna, vilket gör att man kan sätta in relevanta åtgärder.

De här företagen är också värda att kolla in:

Solvatten som tillverkar vattenrenare med hjälp av solenergi.

Peepoople som arbetar med att lösa sanitära problem i exempelvis flyktingläger.

HiNation har enkla och smarta lösningar för att ta tillvara solenergi.

QuizRR har utformat ett utbildningsprogram för industrin i utvecklingsländer.

Jag kände mig så glad när jag gick därifrån. Jag vet att det finns ett oändligt behov av olika typer av insatser i krigshärjade länder och katastrofområden. Men kreativiteten och viljan att förbättra villkoren för de som drabbas är så inspirerande och hoppfull.

/Helene

onsdag, december 03, 2014

Välbekant slutslit med grumligt inslag

Nu sitter vi och slutjobbar årets sista nummer av Entré. Stämningen grumlas något av att Stefan Löfven just har meddelat att det blir extraval i mars, men i övrigt är känslan välbekant. Såhär 18 timmar inpå deadline en blandning av spänning, pepp, nervositet och trötthet. Kommer vi hinna? Blir allt som vi har tänkt oss? Har vi missat något?

I det här numret handlar porträttartikeln om Mariana Mazzucato, världskänd ekonom som betonar statens roll för innovationskraften. Ett par av artiklarna handlar om stöd till företag, och ett par handlar om utbildning/lärande. Ständigt aktuella Per Frankelius skriver Åsikten. Snart i en brevlåda nära dig. För er som ännu inte prenumererar: det kostar inget.

/Jonas

tisdag, december 02, 2014

Born globals toppade årets Nytt&Nyttigt

Årets vinnare i Nytt&Nyttigt, en uppsatstävling om innovation. Foto: Anette Andersson.
Årets vinnare i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt korades i eftermiddags i samband med VINNOVAs årskonferens. Hela 77 uppsatser från de flesta av landets universitet och högskolor har tävlat, och en kvalificerad jury har efter ett tufft arbete utsett fyra vinnande bidrag.

Nytt&Nyttigt är en uppsatstävling som arrangeras av ESBRI och VINNOVA. Syftet med tävlingen är att uppmuntra studenter vid svenska universitet och högskolor att skriva uppsatser om innovation, kommersialisering och nyttiggörande. Tävlingen har verkligen lyckats med det, varje år får vi massor av intressanta bidrag från tävlingssugna studenter.

Förstapriset och ett resestipendium på 30 000 kronor vanns av Paulina Olsson och Jacob Sundquist, Handelshögskolan i Göteborg, för uppsatsen ”What is needed to boost international business growth in potential Born Globals? The role of governmental initiatives and venture capitalists”. Detta är en kandidatuppsats som ger förslag på hur stöd till born global-företag kan utformas.

Andra pris gick till Oskar Karlsson, Luleå tekniska universitet, som har skrivit uppsatsen ”Beslutsaspekter för öppenhet i teknologiutvecklingsprojekt, varierar de baserat på mognadsgrad? Utveckling av ett beslutsstöd”. Han belönas med ett resestipendium på 20 000 kronor. I uppsatsen presenterar han hur stöd för analys och beslut kring öppenhet i utvecklingsprojekt kan utformas.

I år fick två uppsatser dela på tredjepriset, och de fick varsitt stipendium på 10 000 kronor. Tredjepristagarna är:

Alexandra Dembczyk och Jaromír Zaoral, Umeå universitet, med uppsatsen ”Stakeholder Engagement in Sustainable Entrepreneurship and Innovation: An exploratory study on start-ups from Germany and Sweden in renewable energy and energy efficiency”.

Fredrik Ringård och Carl Segerlund, KTH, med uppsatsen ”Leading Innovators in Large Organisations: Enablers and Barriers for Intrapreneurship”.

Juryn tilldelade också fyra uppsatser ett hedersomnämnande:

”Att öppna upp sjukvårdens förändrings- och utvecklingsarbete: En studie av medskapande innovation i primärvården” skriven av Sandra Ericsson och Emelie Granqvist, Umeå universitet.

”The lean healthcare entrepreneur” skriven av Katarina Juréen, KTH.

”Customer value for business model innovation, case of O&M services in Swedish wind energy industry” skriven av Niklas Göthberg och Anastacia Simonchik, Högskolan i Halmstad.

”The Establishment of Open Innovation Arenas: Exploring Critical Aspects” skriven av Christoph Dyckmans och Simon Rooney, Högskolan i Halmstad.

Juryn har detta läsår bestått av Kristina Ahlsér, landshövding Kronobergs län, Martin Andersson, professor Lunds universitet, Magnus Aronsson, vd ESBRI, Sofia Börjesson, professor Chalmers, Göran Marklund, ställföreträdande gd VINNOVA, Maureen McKelvey, professor Göteborgs universitet, Björn O. Nilsson, vd IVA, Dominic Power, professor Uppsala universitet, Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna och Joakim Wincent, professor Luleå tekniska universitet. Ordförande för juryn är Charlotte Brogren, gd VINNOVA.

Sammanfattningarna av de vinnande uppsatserna kommer inom kort att finnas för nerladdning från webbplatsen.

Snart är det dags för en ny tävlingsomgång. Vill du vara med och tävla om resestipendier? Eller känner du någon student som borde vara med? I nästa vecka kommer allt att vara riggat och klart för att anmäla sig!

/Helene