torsdag, oktober 29, 2009
Forskningen måste nå ut!
Spridning av forskningsbaserad kunskap är grunden för ESBRIs verksamhet. I olika former ser vi till att göra forskningen mera lättillgänglig, både innehållsmässigt och till formen. I senaste numret av vår tidning Entré lyfter vi bland annat fram resultaten från tio doktorsavhandlingar. Läs mer om frågor som team, kändisentreprenörer och hur man snackar sig stor.
Magnus Aronsson, vd för ESBRI
tisdag, oktober 27, 2009
Spännande evenemang på gång!
måndag, oktober 26, 2009
Tänkvärt om kompetens och skola
lördag, oktober 24, 2009
Obama peppar småföretagen
“Small business owners are the very taxpayers who stood by America's banks in a crisis, and now it's time for our banks to stand by” them."
Kolla in talet:
Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy
Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI
fredag, oktober 23, 2009
Kungen delar ut guldmedaljer i eftermiddag
torsdag, oktober 22, 2009
Familjeföretag – en underskattad resurs!?
I måndags föreläste professor Leif Melin och docent Mattias Nordqvist på ESBRIs Estrad. Enligt föreläsarna stämmer inte de gängse åsikterna om familjeföretag – det vill säga att de ofta är små, styrs av tradition och därför inte är entreprenöriella. De gav i stället exempel på familjeföretag med mycket inslag av entreprenörskap, varav BIM var ett.
Vill du veta mer om ämnet finns föreläsningen nu tillgänglig via webb-tv. Titta in i biblioteket på vår webbplats.
onsdag, oktober 21, 2009
Näringsministern avslöjar sin affärsidé
tisdag, oktober 20, 2009
Prisade kunskapsspridare
En av pristagarna är Mats-Eric Nilsson, ni vet han som skrivit boken ”Den hemliga kocken”. Tänk om det var lika vanligt med entreprenörer i samhället som det är med E-ämnen i livsmedel…
En pristagare som jag vill gratulera extra mycket är Snilleblixtarna. Deras initiativ att ge våra barn möjligheten att utveckla sin nyfikenhet och kreativitet är verkligen kanon!
En företagare som startat tidningen Språktidningen, Patrik Hadenius, fick pris i kategorin näringsliv.
Årets hederspristagare är professor Jeffrey Sachs, Columbia University. Jeffrey Sachs är ekonomen som arbetar hårt för att världen ska bli bättre för de mindre lyckligt lottade. Han är en eldsjäl och en social entreprenör som bland annat skrivit boken ”The End of Poverty”.
En sak Sachs upprepade flera gånger var: ”turning knowledge into action is very important”. Något som även har bäring på entreprenörskap. Det gäller att inte bara prata om det, utan att göra något.
Förmiddagens seminarium finns att beskåda på Svt24: http://svtplay.se/v/1735174/kunskapens_dag_del_1
Magnus Aronsson, vd för ESBRI
söndag, oktober 18, 2009
Missa inte! – Evenemangstips till veckan
Onsdag 21 oktober håller professor Carin Holmquist en jubileumsföreläsning på Handelshögskolan i Stockholm. Det handlar om kvinnors företagande och Maud Olofsson deltar som samtalspartner.
Och på torsdag 22 oktober är det dags för Venture Cup Östs kickoff. Medverkar gör bland andra Daniel Kaplan, grundare av Tradera, och Kicki Theander, vd och grundare av Middagsfrid.
Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI
fredag, oktober 16, 2009
Persbrandt satsar på sociala kalsonger
torsdag, oktober 15, 2009
Doktorander lär sig kommersialisering
Vi ser fram emot ett innehållsrikt och spännande år!
Christina Eriksson, projektledare på ESBRI
torsdag, oktober 08, 2009
EU-ambassasdörer för kvinnors entreprenörskap utsedda
I början av veckan hölls en europeisk konferens om SME-policies i Stockholm, som en del av Sveriges ordförandeskap i EU. I samband med konferensen blev de första EU-ambassadörerna i nätverket för kvinnors entreprenörskap utsedda. Tio EU-länder, däribland Sverige, är med från början. Vid galamiddagen i Stadshuset fick en representant från varje land ta emot ett diplom ur Kronprinsessan Victorias hand.
Viss munterhet uppstod bland middagsgästerna när den polska ambassadören visade sig vara av manligt kön. Men varför ska inte en man kunna vara ambassadör för kvinnors företagande? Om en person, oavsett kön, på olika sätt arbetar för att fler kvinnor ska starta och driva företag, och personen därigenom går före (det är väl definitionen av en förebild?), borde väl personen i fråga kunna bli utsedd till ambassadör för kvinnors företagande?
Personligen har jag varit starkt engagerad i att vara med och initiera och bygga upp ett internationellt nätverk av forskare inom forskning om kvinnors företagande, tillväxt och finansiering – Diana International.
Ett par korta saker ur konferensens innehåll som är värda att nämna: Statssekreterare Jöran Hägglund lyfte fram att innovation är en hörnsten i ett mer entreprenöriellt Europa, och inte minst innovationer utanför tekniksektorn. Signhild Arnegård Hansen, ordförande för Svenskt Näringsliv och även ledamot av ESBRIs styrelse, påpekade i sitt anförande att hon under sina år som aktiv förkämpe för småföretagande i Sverige och Europa sett många bra dokument produceras. Hon nämnde bland annat den så kallade ”Small Business Act”.
Arnegård Hansen efterfrågade nu att alla medlemsländer skulle implementera detta dokument, med stark påhejning från EU-kommissionen. Och jag kan bara hålla med! Just ordet ”act” i dokumentnamnet, borde kunna leda till ”action”. Låt oss hoppas att EU-kommissionen fokuserar på implementeringen av innehållet i ”Small Business Act”, så att det kommer på plats innan de sätter igång med ny pappersproduktion.
Magnus Aronsson, vd för ESBRI
fredag, oktober 02, 2009
Entreprenörskap som förändrar samhället – och ger klirr i kassan
Det behövs fler samhällsentreprenörer i Sverige, och fler innovativa idéer i samhällets tjänst. Det skriver Eva Moe i förordet till Entrepreneurship in the Name of Society (KK-stiftelsen, 2009), en engelsk kortversion av Samhällets entreprenörer – En forskarantologi om samhällsentreprenörskap, som kom tidigare i år. ESBRI skrev om den här. Redaktörer för boken är forskarna Malin Gawell, Bengt Johannisson och Mats Lundqvist. I sitt inledningskapitel skriver de bland annat att samhällsentreprenörskapet kan påverka samhället på många olika sätt: som en mobiliserande kraft, som en innovativ kraft och som en värdeskapande kraft. Ibland kan det till och med leda till radikala samhälleliga förändringar.
Och fler håller med om att samhället tjänar på att entreprenörer engagerar sig i sociala frågor. Centerpartisterna Kenneth Johansson och Birgitta Sellén skriver i en motion till riksdagen att det de kallar för socialt företagande kan ha en samhällsekonomisk vinst på upp till en miljon kronor per person och år. Med motionen vill de att: ”arbetet med att underlätta för och stimulera socialt företagande ska intensifieras.”
Ett nyligt exempel på hur näringslivet engagerar sig i samhällsfrågor är Björn Carlsons och Niklas Zennströms inlägg om miljöfrågor i Östersjön som de skrev om på DN debatt. Zennström har för övrigt en fond som arbetar just med att stödja bland annat socialt entreprenörskap.
Samhällsentreprenörskap är inget nytt, men kanske viktigare än någonsin när vi står inför stora samhälleliga utmaningar i form av klimatförändringar och ekonomisk kris. Och, det finns ju pengar att tjäna – både för samhället och för den driftiga entreprenören!
Jonas Gustafsson, Redaktör på ESBRI.