fredag, augusti 31, 2012

”Pappaprogram” förutsättning för kvinnors företagande


Chamber Trade Swedens rapport: ”Women’s
 Economic Empowerment – Building
Sustainable Business Organisations for
Women Entrepreneurs” presenterades
under seminariumet.
I tisdags bjöd Chamber Trade, i samarbete med Sida, in till seminariet ”Women’s Business Organisations and Development”, om förutsättningar för kvinnors företagande och utveckling. Inbjudna talare var bland annat företagande kvinnor från hela världen.

Att kvinnors ekonomiska deltagande främjar ett lands tillväxt är knappast någon nyhet. Vissa menar att det till och med leder till en "smart ekonomi", då hushållet ofta gynnas när kvinnor fokuserar på familjemedlemmars välfärd. Men utmaningarna för kvinnors företagande är fortfarande många. Låg- och medelinkomstländer är inget undantag.

Fray Shibabaw har grundat Amhara Women Entrepreneurs’ Association i Etiopien. Hon har även startat företag med inriktning på att underlätta utbildning. Inom detta förser hon bland annat lokala skolor med elevluncher. Hon menade att utmaningarna att vara kvinna och företagare är många, men att en av de främsta är frågan om hur ett samhälle kan satsa inom ett fält, utan att förstöra ett annat.

– När män inte ens är tillåtna att vara i köket, eller att ta hand om barnen, är det inte konstigt att de räds sin överlevnad om kvinnan ska vara företagare.

Hon menade att resurser behövs för utbildning på flera plan än enbart på kvinnan som företagare.

– Kvinnor måste utbildas inom olika områden, men det måste också män. För att inte samhället ska kollapsa, måste män utbildas i något slags ”National Fatherhood Program”, så att både män och kvinnor kan ta arbete utanför och i hemmet.

Även Viola Manuel, från Southern Cape Chamber of Commerce i Sydafrika, uttryckte behov av att förändra en genusbild för en hållbar utveckling för kvinnors företagande:

– Det skulle vara ignorant att säga att det inte finns kulturella och genusbetingade hinder för kvinnor att driva företag. När en lågkonjunktur träder in, och fler män förlorar sitt arbete, måste bilden av att de kan stanna hemma och kvinnan arbeta växa fram?????

I expertpanelen ingick bland andra Peter Davis. Även han uttryckte att kvinnors företagande inte är underminerat av en slump. Ingen har tidigare tänkt tanken att de kan vara företagsamma.
– Att försöka utveckla ett land men bara låta 50 procent av befolkningen vara delaktig är som att försöka springa med ett ben.

– Det finns nästan alltid en orsak till varför utvecklingsländer är just utvecklingsländer. Om det inte finns en väg där det borde finnas en väg kan det mycket väl vara så att det finns en orsak till det. Man behöver se helheten i ett samhälle och även se problem som kan finnas, mellan olika grupper exempelvis. Man kan heller inte bara bygga skolor, utan behöver förstå vägen till resultat. Man behöver agera tvärs över gränser.

– Men det finns inga quick fixes i något samhälle. Man behöver gräva djupare för att se var problemen rotar sig. Det gäller att adressera de underliggande orsakerna snarare än symptomen, sa Davis.

/Christina

onsdag, augusti 22, 2012

Tio budord för ett mer innovativt Sverige

I går lanserades boken ”Ett ramverk för innovationspolitiken”. Författarna Pontus Braunerhjelm, Klas Eklund och Magnus Henrekson medverkade i ett seminarium tillsammans med representanter från akademin, näringslivet och policysidan. (De skrev också på gårdagens SvD Opinion om ämnet). På bilden syns en paneldebatt med Rune Andersson, Anders Ekblom, Tobias Krantz och Hjalmar Winblad.

Förutsättningarna för innovation och entreprenörskap styrs av den ekonomiska och politiska miljön, som i sin tur regleras av lagar, regelverk, normer och traditioner.

Därför, menar författarna, bör de långsiktiga förutsättningarna för innovation stärkas, bland annat genom att förändra attityderna till företagande. Det är viktigt att entreprenörskap genomsyrar hela utbildningssystemet och att det blir lönsamt att ta risker i Sverige. Vi bör jämföra oss med våra konkurrentländer och sträva efter att ha samma förutsättningar för företagande som dem.

De tre professorerna fokuserade på tio ”budord” för att Sverige ska bli mer innovativt. Dessa handlar om kunskapsförstärkning, kunskapsuppbyggnad samt omvandling av kunskap till innovationer. Skattesystemet bör i större utsträckning utgå från ett entreprenörskaps- och innovationsperspektiv. Exempelvis bör beskattningen av optioner ändras för att det ska bli lättare att attrahera lämplig arbetskraft.

I våras höll Magnus Henrekson en presentation om bland annat optioner på Estrad. I samma veva skrev jag en blogg om entreprenörskap och skatter.

/Helene

tisdag, augusti 14, 2012

Ny tidning om kvinnors företagande?

”Det finns mer än 8 miljoner företagande kvinnor i USA och alla har en historia”. Så beskrivs bakgrunden till Woman-owned, en digital tidningssatsning av USA-baserade entreprenören Kimberly Porrazzo. Ambitionen är att ge exempel på både de smartaste dragen och de största misstagen USA:s kvinnliga företagare har gjort.

Women-owned vill profilera företagsamma kvinnor, blandat med tips, råd och diskussioner kring företagande. Första numret är tänk att ges ut i september och handla bland annat om crowdfunding. Det är passande eftersom tidningen sökt egen finansiering via just crowdfunding på Kickstarter, dock hittills utan förväntat resultat. Vi håller tummarna för att satsningen blir verklighet och följer så länge utvecklingen på Porrazzos blogg.

Kickstarter är den största och mest kända plattformen för att söka finansiering via crowdfunding. Tidigare i sommar skrev Helene om crowdfunding i Sverige.

/Christina

fredag, augusti 10, 2012

#webbinarium #slump #nyhet #kommunikation

Visst är det intressant med de där lite slumpartade händelserna som leder till en kontakt, en idé, en aktion – och i slutändan något nytt och bra. Genom sociala medier har möjligheterna ökat. När jag deltar i konferenser och seminarier nuförtiden gör jag det ofta i dubbel bemärkelse: både analogt och på Twitter. Och det känns som Twitter leder till fler nya kontakter. Som fysisk deltagare tenderar man ju att i första hand heja på dem man redan känner.

Ett konkret exempel på hur sociala medier har underlättat för nya kontakter, idéer och handling – som jag tror kommer att bli mycket bra – kommer här:

Hösten 2011 intervjuade jag Jenny Helin. Hon berättade om sin avhandling ”Living moments in family meetings” men vi pratade också om hur man kan kommunicera forskning så att fler tar del av den. Forskningsspridning är en viktig del i ESBRIs arbete och Jenny menade att det behövs mer ”läsvänliga” och öppna akademiska texter.

Till Entré nr 1-2012 bad vi Jenny att utveckla sina tankar kring kommunikation av forskning, och det resulterade i Åsikten ”Dags att ifrågasätta den akademiska texten”. Debattartikeln ledde till en hel del intresse, läsare kommenterade den på webben och mejlade Jenny direkt. En skrev i kommentarsfältet ”Hur går vi vidare?” och Jenny svarade ”Kanske Esbri kan ordna ett seminarium på temat…”

Några dagar senare blev vi kontaktade på Twitter av Alastair Creelman, verksam vid Linnéuniversitetet och engagerad i ett nätverk för IT inom högre utbildning. Han hade också läst och gillat Jennys Åsikt och skrev ”Ska vi ordna ett webbseminarium ihop med Jenny?”.

Sagt och gjort, nu är planeringen i full gång!

I höst blir det ett helt webbaserat seminarium om hur man som forskare kan sprida sina resultat till en bredare krets – och vad man har att vinna på det. Detta är det första webbinariet som ESBRI är med och arrangerar, och det känns jättespännande. Via Alastair – och med hjälp av sociala medier – har vi kommit i kontakt med flera organisationer och personer som är nya som samarbetspartners för oss på ESBRI. Vi bidrar med vår kompetens och får tiofalt tillbaka inom andra områden. Eller som Alastair uttryckte det under ett av våra webbmöten: ”Sociala medier handlar om sharing. När man bjuder på sig själv är man igång. Man får ihop folk i oväntade kombinationer – då kan det hända saker”.

Hoppas att du vill delta i webbinariet, mer info kommer inom kort på esbribloggen, webben, Facebook och Twitter. Eller skicka mig ett gammeldags mejl så ska jag se till att du får inbjudan.

/Åse

tisdag, augusti 07, 2012

Svaga belägg för att mikrofinansiering hjälper

Hittade några härliga bokhögar på skrivbordet när jag kom tillbaka till jobbet efter semester. Bland annat två böcker om de 100 innovationer som svenska folket valt ut till Tekniska museets utställning och en ny bok om institutionellt entreprenörskap redigerad av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji.

En annan titel högarna är Emilia Liljefrosts ”Små lån, fattiga vänner”. Det är hennes avhandling från Uppsala universitet, men den ges även ut som ”riktig bok” av Sekel bokförlag. Den handlar om mikrofinansiering och hur detta används för bekämpning av fattigdom på olika håll i världen. Metoden har många förkämpar, som till exempel Muhammad Yunus som grundade Grameen bank och Percy Barnevik med sitt Hand in hand. Men helt enkelt är det inte visar Liljefrost. Och det finns inga starka vetenskapliga belägg för att mikrofinansiering faktiskt höjer levnadsstandarden eller bidrar till företagande. Läs mer om avhandlingen i höstens första nummer av Entré.

/Jonas