torsdag, oktober 29, 2015

Lansering: Attraktion och innovation

Hur hänger attraktionskraft ihop med generering av kunskap, ny teknologi, innovationer och tillväxt? Vad finns det för storstadsfördelar, och har de mindre regionerna någon chans att hävda sig i konkurrensen?

De här frågorna kommer att stötas och blötas på tisdag 3 november då vi lanserar rapporten ”Det innovativa Sverige 2 – Innovation och attraktion i stad och på landsbygd”.

På morgonen kör vi ett mindre policyseminarium och på eftermiddagen öppnar vi upp för alla intresserade som vill komma och diskutera svensk innovationskraft. Tre av författarna, professorerna Martin Andersson, Hans Lööf och Håkan Ylinenpää, kommer att presentera rapportens huvudresultat. Därefter kommenteras rapporten av Göran Marklund (VINNOVA), Jennie Nilsson (S), och Hans Rothenberg (M). Vi hoppas också på många frågor och regionala infallsvinklar från publiken.

Vill du delta? Läs mer, ladda ner rapporten och anmäl dig snarast! Om du inte kan vara med finns det möjlighet att följa livesändningen från seminariet på webben, eller se allt som webb-tv i efterhand.

/Åse

onsdag, oktober 21, 2015

Gränsöverskridande samarbete gör oss starkare

Häromdagen arrangerade vi på ESBRI ett frukostseminarium tillsammans med IVA:s projekt Attraktionskraft för hållbar tillväxt. Forskarna Mary Walshok och Örjan Sölvell diskuterade hur man kan öka den lokala konkurrenskraften. Seminariet utgick från boken ”The Oxford Handbook of Local Competitiveness”, där Mary Walshok är en av redaktörerna och Örjan Sölvell en av de drygt 40 forskare inom ekonomi och samhällsvetenskap som medverkar.

Walshok känner väl till svenska förhållanden och då framförallt Stockholm eftersom hon har släktingar här och besöker staden flera gånger per år. Sölvell har i nästan 40 år varit verksam på Handelshögskolan i Stockholm och intresserar sig bland annat för klusterbildningar.

I dag effektiviserar många stora företag sin tillverkning och behöver därför färre anställda. Det blir också allt vanligare att företag anlitar underleverantörer och fristående forskningsenheter. Numera kan fyra personer sitta i ett rum och driva ett globalt mångmiljonföretag. Det är naturligtvis nedslående när det blir nedskärningar med färre arbetstillfällen som följd, men de båda forskarna menar det finns hopp.

Regioner som är bra på att samarbeta över olika branscher är oftast framgångsrika. Där finns plattformar där talangfulla personer kan mötas. Och en sådan region drar till sig kompetenta individer. Därigenom startar också fler företag och fler arbetstillfällen skapas. Stockholm är en sådan region.

I Sverige startar ett stort antal företag men många läggs också ner snabbt. Det kan man tycka är alarmerande. Men betänk att personerna bakom företagen finns kvar. De står för kapital, kunskap och nätverk. Och de startar nya företag. Så det är egentligen de här individerna som är kapitalet, inte själva företaget.

Det finns naturligtvis ett antal faktorer som måste beaktas för att man ska få ett framgångsrikt företagarklimat. Fysisk miljö, infrastruktur och lagar är bara några exempel.

Vill du veta mer kan du lyssna på Walshoks och Sölvells presentation som ljudfil och du hittar Walshoks bilder här. Sölvell har skrivit en rapport som visar att Stockholmsregionen håller världsklass inom IKT-sektorn. Titeln är ”Ekosystemet ICT & Digital. Kartläggning av styrkeområden i Stockholmsregionen” och du kan ladda ner den här.

Spännande och hoppfullt!

/Helene

tisdag, oktober 13, 2015

Estrad funkar även på distans

I tisdags arrangerade vi Estrad, talare var Bengt Johannisson och Caroline Wigren-Kristoferson. Jag hade tyvärr inte möjlighet att vara med den här gången men var förstås nyfiken på vad Bengt och Caroline skulle säga. Och eftersom vi både livesänder och lägger ut föreläsningarna som webb-tv efteråt kunde jag ta del av Estrad hemifrån, smidigt!

Forskarna redovisade resultat från ett spännande projekt som de har arbetat med i tio års tid. De har genomfört djupintervjuer med fem manliga och tre kvinnliga entreprenörer som har varit banbrytande på olika sätt – och som dessutom i vissa fall har brutit mot svensk lag, och dömts för det.

Flera av entreprenörerna var eller är pionjärer inom de kreativa näringarna. Lars Vilks har till exempel blivit känd för sin (ibland mycket) provokativa konst, Bert Karlsson är affärsman, musik- och politisk entreprenör, och Tilde Björfors tog nycirkusen till Sverige. Projektet har utmynnat i boken ”Radikala entreprenörer – rebeller och samhällsförnyare”.

Bengt och Caroline har hittat flera gemensamma nämnare hos de här företagsamma individerna. Det kan definitivt vara värt att ha dem i åtanke när man startar eller driver företag (även om lagbrott kanske inte är att rekommendera). De radikala entreprenörerna…
  •  … drevs av viljan att vitalisera samhället och provocera det etablerade.
  •  … skapade något helt nytt.
  •  … dömdes i flera fall för brott mot olika lagar. Lars Vilks sålde konst för att kunna betala böter när han brutit mot bygglagar och andra regelverk.
  •  … insåg snabbt fördelen av att samarbeta med medier. Bert Karlsson fixade ett enormt bra marknadsföringstillfälle när han satt i fängelse. Då bjöd han in pressen och passade samtidigt på att lansera dansbandet Vikingarna.
  •  … har ofta familjer och barn som målgrupp. Tilde Björfors arbetar med marginaliserade unga och har också varit verksam ute i skolor. Bert Karlssons Sommarland riktar sig främst till familjer.
Vill du också se föreläsningen? Den finns tillgänglig som kostnadsfri webb-tv.

/Helene

fredag, oktober 09, 2015

Väntar på en bra blandning

Vi har precis godkänt slutkorret på Entré nr 3. En ganska bra känsla såhär i slutet på veckan. Nu återstår bara den långa väntan tills vi får hålla nya numret i handen. Framsidan har en lätt dystopisk känsla över sig, men artikeln den refererar till är faktiskt positiv. Den handlar om att hårda miljöregler inte bara är bra för miljön utan även pushar på innovation och lönsamhet i företagen. Se där, en klassisk ”två flugor i en smäll”!

Vi skriver också om slöjdläraren Janne Elo som menar att skolslöjden kan vara ett bra sätt att träna entreprenöriella förmågor, om datacenterboomen i Norrbotten, om att sociala entreprenörer lär av varandra, och om att globaliseringen inte är någon naturkraft. Känns som en bra blandning det här!

/Jonas

torsdag, oktober 08, 2015

Miljöteknik på turné

Connect Sverige arrangerar, tillsammans med Energimyndigheten, Connect Green Day i fem svenska städer under hösten: Göteborg 23 september, Stockholm 15 oktober, Luleå 20 oktober, Uppsala 12 november och Malmö 3 december. Martin Johansson är projektledare. Vi frågade honom om vad Connect Green Day är, och vad man kan förvänta sig som deltagare i evenemanget.

Hej Martin, vad händer på Connect Green Day?
Projektet Connect Green är ett gemensamt initiativ från Connect Sverige och Energimyndigheten. Syftet är att skapa fler investeringsbara och säkrare investeringar. Vår miljö, och hur vi skapar framtiden med ny teknik, är ett av mina personliga favoritämnen så det är mycket spännande att jobba med Connect Green Day.

Det är tredje året som vi kör och nästa stopp på den nationella turnén blir på Westmanska Palatset i Stockholm 15 oktober. Vi räknar med att locka 400 personer runt om i landet. I år vill vi fokusera ännu mer på entreprenörens internationaliseringsresa: Vilken verktygslåda behövs? Vad finns det för ”do’s and don’ts”? Vad fungerar, och vad fungerar inte?

Berätta lite om turnéstarten i Göteborg 23 september!
I Göteborg hade vi bra och intressanta paneldiskussioner. De frågor som belystes där kommer vi att diskutera vidare under vår dag i Stockholm. En sak som kom fram i Göteborg är att man måste individanpassa bättre för varje internationalisering så att bolagen får bättre genomslag på plats. Det går inte att slussa ut alla bolag i en och samma form.

Vem bör delta i Connect Green Day?
Connect Green Day riktar sig till både nya och erfarna entreprenörer och investerare, med tonvikten på etablerade företag inom miljöteknik som ska ta nästa steg i sin affärsutveckling. På de olika stoppen runt om i landet har vi talare som är entreprenörer, och som har gjort internationaliseringsresan. Vi har också organisationer på plats som hjälper svenska företag med sin utlandsetablering. De berättar om vad man som entreprenör kan få för stöd.

Connect Green Day är även ett forum för investerare som vill göra sin första investering i miljöteknik. Under 2016 kommer vi att arrangera fördjupningsseminarium för just investerare som vill göra bra investeringar i svensk miljöteknik.

Varför har ni valt att fokusera på miljöteknik?
Miljöteknik har koppling till innovation och ny teknik, det är något som vi jobbar med generellt i organisationen och det anses vara en av Sveriges framtidsbranscher. Ämnet är aktuellt då vi står inför stora klimatförändringar. Ny teknik kan eventuellt bromsa den utvecklingen. Vi på Connect är inte branschnischade, men just för detta tillfälle har vi valt att göra nerslag i en specifik bransch för att arbeta med det som vi kan bäst: Kopplingen mellan entreprenörer och investerare.

Det händer mycket kring årets tema ”Internationalisering”. I förra veckan etablerade sig svenska miljöteknikbolag i Indien till exempel. Vi belyser även den sociala aspekten. Mycket går hand i hand när det gäller just miljöteknik: ekologiskt, ekonomiskt och socialt företagande. För att Sverige ska kunna bli framgångsrikt när det gäller att internationalisera miljöteknik krävs nya modeller och samarbetsformer som inkluderar aktörer från flera marknader och länder.

Vad är ert mål med dagarna?
Självklart har vi fokus på kontakter, nätverkande och, återigen, att få fler att investera i svenska miljöteknikbolag. Vi vill flytta fram positionen för svensk miljöteknik ute i världen. Under 2013-2014 medverkande 107 bolag i Connects olika affärsutvecklingsprogram och 68 bolag har mött investerare landet runt. Det tänker vi slå de kommande åren!

/Åse

tisdag, oktober 06, 2015

Radikala entreprenörer – om det svenska samhällets behov av olydnad (del 2)

Radikala entreprenörer – om det svenska samhällets behov av olydnad (del 1)

fredag, oktober 02, 2015

Redo för det radikala entreprenörskapet?

På tisdag är det föreläsningsdags igen, denna gång med två Estradveteraner: Bengt Johannisson och Caroline Wigren-Kristoferson. De kommer att prata om så kallade radikala entreprenörer – personer som tänjer på regler (och ibland bryter mot lagar) för att förverkliga sina idéer.

Bengt och Caroline har intervjuat åtta svenskar som kvalar in som ”radikala entreprenörer”. Däribland en vildavästernvurmare, en cirkusdirektör, en operafantast, och en som har grundat ett eget land.

Forskarna menar att det finns mycket att lära av dessa vildbasare, och att vi skulle behöva mer av deras entreprenöriella olydnad i Sverige. De har samlat sina resultat i boken ”Radikala entreprenörer – rebeller och samhällsförnyare” som gavs ut av Studentlitteratur i våras.

”[…] entreprenörskap kan ses som en granne till civil olydnad”, skriver de bland annat, och det ska bli kul att höra dem utveckla resonemanget på Estrad. Jag hoppas på bra diskussioner och synpunkter från våra deltagare också!

/Åse