torsdag, februari 26, 2015

20 användningsområden för en tegelsten :)

När jag städade mitt kontor nyligen hittade jag en bok som smugit sig in mellan en massa broschyrer i min bokhylla. Den skulle jag ha bloggat om redan i somras men annat kom emellan och sedan glömde jag helt enkelt bort den. Tur att jag hittade boken igen, den var verkligen intressant!

The Manager’s Pocket Guide to Innovation” skriven av Richard Brynteson är en lättläst guide till hur man kan öka sin innovativa förmåga och skapa ett mer innovativt klimat på arbetsplatsen.

I boken beskrivs innovation som fenomen och varför detta är viktigt för en organisation – och för oss individer. Fundera till exempel på om det finns saker som du ägnar dig åt utan att de egentligen tillför något värde för dig. Vilka sysselsättningar och rutiner kan du tänka dig att avstå från för att skapa utrymme för ett mer innovativt sätt att tänka?

Vilka rutiner och synsätt sitter ni fast i inom din organisation?

Brynteson ger tips på enkla övningar för att bli mer kreativ. Försök till exempel hitta på 25 frågor om ett träd utanför ditt fönster. Eller fundera ut 20 användningsområden för en tegelsten. Skriv gärna ner alla kreativa och innovativa saker du ser samt läs böcker och tidningar utanför ditt eget ämnesområde. Allt detta förnyar ditt sätt att tänka, vilket ökar kreativiteten.

Det är en kul och nyttig bok om du vill tänka utanför boxen, eller ännu hellre: i många olika boxar.

/Helene

fredag, februari 20, 2015

Chips och utmaningar

I går arrangerade Stockholms Handelskammare ett lunchseminarium med Signhild Arnegård Hansen, grundaren av Svenska Lantchips.

Tanken var att få veta mer om hennes entreprenöriella resa, och höra historien om de svenska chipsen som nu gör succé i USA. Men i stället för att bara servera en framgångshistoria, valde Signhild att berätta om några av de största utmaningarna i sin karriär.

Den första utmaningen upplevde hon i Sverige på 1990-talet, när det fortfarande var ovanligt att vara entreprenör och kvinna. Nästa utmaning var under tiden som ordförande för Svenskt Näringsliv, där hon lärde sig mer om den politiska sidan av affärslivet. Dessutom är snacksbranschen en tuff sektor med låga marginaler. Att växa och ta sig in på nya marknader har varit en tuff resa på många sätt. Svenska Lantchips finns nu i USA och den största utmaningen med det är all byråkrati, menade Signhild.

Mitt mest bestående intryck av Signhilds berättelse är hur spontant hon verkar ha agerat i sin karriär, både när det gäller utmaningar och möjligheter. Hon påpekade att svåra utmaningar samtidigt kan innebära stora möjligheter. Signhild har aldrig haft någon tydlig karriärplan, men hon har utnyttjat alla möjligheter som har kommit i hennes väg. Och hon har alltid strävat efter att ge sitt bästa i allt hon har tagit sig för.

/Jelena

Ps. Signhild sitter i ESBRIs styrelse. Hon har även medverkat på flera av våra arrangemang genom åren. Se henne på vår webb-tv när hon talade under Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2010 respektive Global Symposium on Women's Entrepreneurship 2014.

torsdag, februari 19, 2015

Många vågar vara egna

I går besökte jag Ung Företagsamhets regionala mässa ”Våga Vara Egen” i Stockholm. Där har alla som driver ett UF-företag under läsåret 2014/2015 möjlighet att ställa ut. Gymnasieeleverna får under läsåret prova på att praktiskt driva företag i mindre grupper. De får komma på en affärsidé, stöta på problem, arbeta runt dem och jobba vidare.

Under två dagar myllrar det av kreativa affärsidéer när ungefär 600 företag säljer sina produkter och tjänster. I går fanns bland annat olika typer av färskpressade juicer och nyttiga smoothies, hörlurar till telefoner, ekologiska tygkassar och grytlappar till försäljning. De flesta företagen hade ett miljötänk, och många lät en del av vinsten gå till välgörande ändamål.

Det är så kul att prata med gymnasieungdomarna om hur de tänker och vad de lärt sig under sin företagarresa. Flera som jag pratade med var helt övertygade om att de skulle fortsätta som företagare efter att de studerat klart, även om de då väljer en annan inriktning.

En av eleverna sa att hon lärt sig väldigt mycket om sig själv som hon kan ha nytta av senare i livet. När hon startade företaget tillsammans med några av sina klasskompisar var de bombsäkra på vilka roller de olika personerna skulle ha inom företaget. Men om de skulle göra om det i dag skulle arbetsfördelningen se helt annorlunda ut. Så bra att ha lärt sig vad man passar för innan man går ut i arbetslivet.

Ung Företagsamhet etablerades i Sverige 1980. Totalt har uppemot 300 000 elever drivit UF-företag och därigenom fått med sig ovärderliga kunskaper som de kan dra nytta av senare i livet, både som företagare och anställda.

I december delade vi ut ESBRI-priset till Ung Företagsamhet. Priset tilldelas personer eller organisationer som främjar entreprenörskapsklimatet i Sverige. Och det tycker vi verkligen att Ung Företagsamhet gör!

/Helene

tisdag, februari 17, 2015

Lyft juridikens värde

Lagar och regler kanske inte är det roligaste att gå omkring och tänka på som företagare. Men det kan vara nog så viktigt. Och lönsamt. Det var essensen av gårdagens Estradföreläsning med Boel Flodgren. Hon menade att lagar och regler har ett ganska dåligt rykte bland företagare och ekonomer. Man pratar gärna om ”regelbördan”, och tänker i stuprör: ekonomer på sin kant och jurister på sin kant.

Den bästa rekommendationen är att lätta lite på de vattentäta skotten. Det juridiska och det ekonomiska tänkandet bör helt enkelt giftas samman. Och det krävs absolut ingen juristexamen eller dyra timmar från den fina advokatbyrån, poängterade Flodgren. Som småföretagare kan det räcka bra med att läsa på en del själv, och kanske komplettera med specialistkunskap emellanåt.

Det finns flera skäl att hålla lite koll på juridiken. Kraven på att företagen kontrollerar sig själva har ökat. Att missa en regel kan bli dyrt. Genom att kunna lite om lagen, kan det också gå att hitta bättre vägar bland affärerna.

Hela föreläsningen finns som webb-tv på Bambuser och på www.esbri.se. Till versionen som ligger på vår webb krävs att man registrerar sig. Å andra sidan är den i lite högre kvalitet…

/Jonas

måndag, februari 16, 2015

fredag, februari 13, 2015

Jobba med juridiken

Alla företagare måste förhålla sig till lagar och regler, och det är inte alltid så lätt att hålla koll på vad som gäller. Speciellt inte i mindre företag som saknar egen juridisk kompetens, och som kanske inte heller har råd att köpa in den.

På måndag 16 februari gästas Estrad av ett proffs på handels-, arbets-, och avtalsrätt. Professor Boel Flodgren har varit rektor för Lunds universitet. Hon har erfarenheter som forskare, lärare och ledare. Flodgren har också jobbat som domare och på advokatbyrå. Just nu sitter hon i styrelsen för två börsnoterade bolag.

Under sin föreläsning kommer Boel Flodgren bland annat diskutera för- och nackdelar med olika val som företagare ställs inför: Enskild firma, handels- eller aktiebolag? Anställa, hyra in konsulter eller anlita bemanningsföretag? Hon kommer också att prata om möjligheterna att komma ur dåliga avtal, och om ansvarsfrågor kring korruption.

Flodgren menar att affärsjuridiken kan bli en värdeskapande resurs i företaget, och på måndag berättar hon hur. Estrad genomförs i Stockholm och livesänds på webben.

Missa inte!

/Åse

onsdag, februari 11, 2015

Här finns plugget för alla

Häromdagen hade jag och Magnus ett möte med bland annat en representant för Åbo Akademi i Finland. De berättade om sin verksamhet och jag blev speciellt intresserad av deras öppna universitet.

Det finns många som inte är studiemotiverade under gymnasietiden, och som på grund av det saknar tillräckliga betyg för att komma in på en traditionell universitetsutbildning. Andra vill omskola sig eller höja sin kompetens, men inte för den skull säga upp sig eller ta tjänstledigt från sitt arbete. Det öppna universitetet är till för just sådana. Och det bästa är att detta inte alls är till för enbart finska medborgare. Alla kan studera här, oavsett var man kommer ifrån. Och som grädde på moset är terminsavgiften klart överkomlig, 50 euro per termin.

Många av kurserna är traditionellt uppbyggda kring föreläsningar, diskussioner, litteraturstudier och tentamen. Andra innehåller mer flexibla arbetsformer och består av till exempel nätstödda studier och studiebesök. Både de fysiska kurserna och nätkurserna kan fungera som förberedelse till urvals- eller inträdesprov.

Coolt, tyckte jag! Kolla in utbudet, kanske finns det något även för dig?

/Helene

tisdag, februari 03, 2015

Kungligt besök i Silicon Valley

Från vänster: Magnus Aronsson, vd ESBRI, Nicolai Wadström, grundare och vd, Bootstrap Labs, Lene Sjørslev Schultze, direktör, Innovation Center, Danmark, Stina Ehrensvärd, grundare och vd, Yubico, Peter Arvai, grundare och vd, Prezi. Foto: Douglas Fairbairn.
Tänk stort, våga fråga om hjälp och ”pay it forward”! Det var några av de råd som entreprenörerna på seminariet ”The Nordics and Silicon Valley – From Startup to Success” delade med sig av.
I publiken fanns det svenska Kronprinsessparet och drygt 170 andra från det nordiska nätverket med vänner i Silicon Valley. Seminariet, som jag hade äran att moderera, arrangerades av VINNOVA, Business Sweden och Generalkonsulatet i San Francisco, i samarbete med Nordic Innovation House. Det genomfördes i samband med Kronprinsessparets besök i Silicon Valley och San Francisco.

Fyra pratglada panelister – Nicolai Wadström, grundare och vd, Bootstrap Labs, Lene Sjørslev Schultze, direktör, Innovation Center Danmark, Stina Ehrensvärd, grundare och vd, Yubico, samt Peter Arvai, grundare och vd, Prezi – berättade om sina erfarenheter av att bygga bolag i såväl Norden som i Silicon Valley.

I Silicon Valley tänks det stort, det vill säga man strävar efter att bolagen ska vara skalbara och växa snabbt. Något som inte är lika uttalat i Norden. Panelisterna framhöll även att miljön är tätare i Silicon Valley, i den meningen att det arrangeras massor med aktiviteter hela tiden. Folk rör sig också mellan företag snabbare, bland annat beroende på att konkurrensklausuler i anställningskontrakt inte gäller. Du får med andra ord starta en konkurrerande verksamhet direkt efter att du lämnat en anställning.

Panelisterna lyfte även fram den öppenhet som finns i Silicon Valley. De allra flesta du stöter på är beredda att ta ett möte. Peter Arvai berättade att han rätt snart efter att ha flyttat till Silicon Valley kontaktade en av grundarna av Twitter och inom ett par dagar hade de ett möte. Just detta är en viktig del i den ”pay it forward”-kultur som finns: var generös mot folk på samma sätt som du har fått hjälp av andra tidigare.

Stina Ehrensvärd hade också ett exempel på detta. Den IT-säkerhetsansvariga hos en av deras kunder berättade om Yubico för sitt nätverk och att de var nöjda med produkten. Vips så hade de en rad nya förfrågningar.

Förutom att delta vid seminariet träffade Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel svenska startup-bolag, investerare och acceleratorer samt fick inblick i en rad spännande program och initiativ kring innovation och entreprenörskap på bland annat Stanforduniversitetet.

Huvudansvariga på plats i USA för programmet under Kronprinsessparets besök var Anne Lidgard, direktör för VINNOVAs kontor i Silicon Valley och Barbro Osher, generalkonsul för Sverige i San Francisco. Genom arbetet med framförallt Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum under de senaste 11 åren har jag byggt upp ett bra nätverk i USA. Det kom till nytta nu när jag fick förmånen att hjälpa till med att sätta ihop några programpunkter under besöket, bland annat ett kring miljöteknik där kända profiler som exempelvis Steve Westly deltog.

Det är alltid inspirerande att besöka San Francisco och Silicon Valley och ta del av den energi och framåtanda som finns där. Denna gång var det speciellt att få möjligheten att vara med på några av de programpunkter som ingick i Kronprinsessparets program. Hoppas att alla från Sverige som besöker Silicon Valley är lika nyfikna, intresserade och ställer så bra frågor som de gjorde – och tar med sig inspirationen och kunskapen tillbaka till Sverige för implementering. Det skulle båda gott för Kungariket Sverige.

/Magnus