onsdag, oktober 19, 2011

Alla smarta personer jobbar inte i vårt företag…

Många ville diskutera öppen innovation med föreläsaren Björn Remneland-Wikhamn. Totalt deltog 146 personer i Estrad 17 oktober, 72 personer har tagit del av föreläsningen via Bambuser.
I måndags arrangerade vi en Estradföreläsning på temat öppen innovation. Vi hade bjudit in Björn Remneland-Wikhamn för att berätta om sin forskning. Hans presentation baserades huvudsakligen på tre frågor:
  • Vad är en öppen innovation?
  • Hur kan detta användas?
  • Varför är det bra?
Förr trodde man att de bästa innovationerna blev till om man hittade ett geni, sköt till en massa resurser och sedan lämnade honom eller henne i fred för att klura på sin kammare. Det här sättet att tänka har ändrats. De flesta företag och organisationer skriver under på att ”Alla smarta personer jobbar inte i vårt företag”. De har insett att det finns en massa kunskap utanför som man kan dra nytta av.

I dag är det också svårare att agera ensam, globaliseringen gör till exempel att det krävs mycket mer resurser för att konkurrera. Då kan företag gå ihop för att bli starkare, antingen i vissa projekt eller helt och hållet.

Vilka fördelar kan det då finnas med att öppna upp företaget? Den interna innovationsprocessen kan bli effektivare, och det är möjligt att anpassa innovationerna till specifika behov. Dessutom ökar kreativiteten i skärningspunkten mellan olika kunskapsfält och det kan bidra till en ökad demokrati, ett större engagemang och delning av kunskap. Det låter ju toppen!

Men det finns naturligtvis problem också. Det är till exempel inte helt enkelt att hitta en form som fungerar, och det kan vara svårt att avgöra vem som ”äger” innovationen. Det är också viktigt att tänka igenom hur de som bidrar ska belönas.

Företaget Lego (som tillverkar byggklossar i plast) gjorde ett smart drag i mitten av 90-talet. Det gick dåligt för företaget och de ändrade då sitt koncept, och kopplade ihop sina legofigurer med datorer. Snart bröt sig hackare in i systemet och började utvecklad produkterna och programvaran som de själva ville. I stället för att stämma dessa hackare valde Lego att dra nytta av deras kunskap och fick massor av goda idéer – gratis!

Låter det här spännande? Hela föreläsningen finns nu som kostnadsfri webb-tv. Vi har också lagt ut Björns presentation, och i Kunskapsbanken finns en hel del läsning om öppen innovation.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar