Ferran Adria, spansk kändiskock som i dag driver El Bulli Foundation, är ingen förebild för svenska kockar. |
I går intervjuade jag forskaren Magdalena Markowska. Hon
disputerade vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping i december. Och
det känns som att hon valde helt rätt lärosäte att doktorera vid: Markowska
kommer ursprungligen från Polen, gick i tysk gymnasieskola, har arbetat i
Tyskland och Storbritannien, och har i dagarna börjat sitt nya jobb i
Barcelona. Däremellan har hon också hunnit med att arbeta som översättare i
egen regi, sälja Oriflameprodukter och driva ett flingföretag tillsammans med
sin pappa.
Magdalena Markowskas forskning handlar om gourmetkrögare
på den svenska landsbygden, och om hur de får sin entreprenöriella kompetens.
Förebilder visar sig vara en viktig källa till lärande. Men kanske inte de
förebilder man föreställer sig. Internationella stjärnkrögare som Ferran Adria
och Gordon Ramsay står sig nämligen slätt mot inspirationskällor och ”läromästare”
på närmare håll, som en tidigare chef eller någon ur familjen.
Läs mer om Magdalena Markowska i nästa nummer av Entré.
/Jonas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar