onsdag, januari 26, 2011

Utlandsföddas företagsamhet viktig fråga på Småföretagsdagarna

Integrationsminister Erik Ullenhag
Jag och Jonas deltar i Entreprenörskapsforums Småföretagsdagar som genomförs i Örebro 26-27 januari. Den första konferensdagen bjöd på ministerfägring i form av både Erik Ullenhag och Maud Olofsson, och en hel del andra intressanta talare också.

Hans Lööf, KTH, var en av dem. Han ingick i en panel som diskuterade kapitalförsörjning i mindre företag. Lööf konstaterade att Joseph Schumpeter såg recessionen som ett reningsbad, och en öppning för nya företag. ”Bra i teorin, men i praktiken är det mycket svårt att hitta kapital i en sådan tid. Innovationer kräver finansiering, och bristen är störst i en recession”, sa Hans Lööf. Han menade vidare att ”Bristen på kapital leder till destruktion av kreativitet, inte kreativ destruktion som Schumpeter talade om”.

Anders Johnson
Nästa pass handlade om invandrares företagande, och inleddes av Anders Johnson. Han är bland annat författare till boken ”Garpar, gipskatter och svartskallar”. På sin tilldelade tid, 17 minuter, gick Johnson igenom 1 000 år av svensk invandrarhistoria. Till sin hjälp hade han en unicabox fylld av rekvisita som är resultat av invandrade svenskars företagsamhet. Cloetta, Felix, Modo (skogsbolaget!), Amelia, Göteborgs kex, Ramlösa, Banankompaniet, Zoéga, Abba, Mrs Cheng, Becker, Findus, Mazetti, Kvibille, Elite, Securitas, Weibulls och Zeta var bara några av exemplen.

Anders Johnsons nystande i den svenska företagshistorien visar att utlandsfödda har bidragit enormt mycket till framgången. Ofta som entreprenörer, men också för att de kunnat bidra med fyra viktiga k i befintliga företag: kompetens, kapital, kontakter och kreativitet.

Integrationsminister Erik Ullenhag höll med om att invandrade svenskars företagsamhet har varit historiskt viktig, och såg en stor potential i de människor som migrerar hit. ”Tänk bara på den dag mullaregimen faller. Det är en jättemarknad som öppnas, och vi har 60 000 iranier i Sverige som har koppling till den”, sa Ullenhag.

Han presenterade snabbt de ”Nystartszoner” som regeringen planerar att lansera. Det är ett försök att öka företagandet i mindre kapitalstarka områden genom skattelättnader och förenklade regler. ”Alla kommer att skälla på detta, men vi tycker att det är värt att pröva”, sa Ullenhag.

Tidigare doldisen, numera tv-kändisen, Wonna I de Jong berättade om sin resa från ung student (nyinvandrad från Polen), till self-made woman inom fastighetsbranschen. Hon kom till Sverige full av företagardrömmar och med en vilja att tjäna pengar, men en studievägledare gjorde klart för henne att hon borde satsa på att studera medicin i stället. Som invandrare och kvinna var det hennes enda chans att göra karriär. De Jong började på KI men hoppade av efter några år. ”Min företagarsjäl var för stark. Dessutom insåg jag att utbildning egentligen inte är något jag behöver. Den blir bara ett hinder i mitt liv”, sa hon.

Hennes råd till ungdomar gick därför på tvärs med dem som i alla lägen förordar utbildning: ”Ska man bli egenföretagare bör man starta så tidigt som möjligt. Det gäller att köpa och sälja. Det är ingen idé att vänta tills man är 25-30 år och står där med fina betyg”, sa Wonna I de Jong.

Vill du läsa mer om utlandsföddas företagande? ESBRI satsade mycket på kunskapsspridning inom detta område under 2010. Vi har samlat en mängd texter och webb-tv-klipp här.

Näringsminister Maud Olofsson

Näringsminister Maud Olofsson talade under rubriken ”Innovationer lyfter Sverige”. Hon redogjorde bland annat för sitt inhopp i en kinesisk talkshow där hon fick berätta om hur lilleputtlandet Sverige fått fram innovationer som skiftnyckeln, blixtlåset och kullagret. ”Jag pratade bland annat om vikten av frihet, öppenhet, inflytande och fri konkurrens”, sa hon.

För att vara stärka svensk konkurrenskraft framöver krävs ett innovationstänk som genomsyrar hela samhället, menade Olofsson. ”Företagen är extremt viktiga i detta.  Vi måste få fler att vilja bli företagare, och få dem att hitta nya produkter, tjänster och affärsmodeller”. Själv hoppas hon mycket på den unga generationen, och menade att deras åsikter är viktiga när en innovationsstrategi ska tas fram. ”Jag kommer jobba stenhårt med den här utmaningen, och vill bjuda in er att komma med idéer. Vi behöver en dialog om hur vi stärker innovationsförmågan i Sverige”, sa Maud Olofsson.

Professor Steven Klepper, Carnegie Mellon University, USA
Som sista programpunkt låg det vi alla har väntat på: offentliggörandet av årets mottagare av Global Award for Entrepreneurship Research. Själv hoppades jag på någon som avvek från mönstret manlig-amerikansk-vit-medelålders-nationalekonom och blev väl lite besviken… Årets mottagare är professor Steven Klepper, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, USA. Han kommer att ta emot priset under ICSB som arrangeras 15-18 juni i Stockholm. Läs mer om pristagaren i Jonas artikel.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar