torsdag, juni 16, 2011

”Tvättmaskinen gjorde mig till professor”

Hans Rosling, professor i public health, höll ett livligt framträdande på ICSB-konferensen. Foto Magnus Aronsson.
Entreprenörskap har en viktig roll i samhällsutvecklingen. Inga konstigheter alls, det vet vi alla vid det här laget. Men få kan visa det på ett så visuellt tilltalande och livligt sätt som Hans Rosling med sitt Gapminder-verktyg.

Jag hade nyss förmånen att se honom live för första gången på ICSB-konferensen – helt klart en upplevelse!

- Det är kul att vara här för att prata om världen och om entreprenörskap. För mitt entreprenörskap är ju just att prata om världen, inledde han.

Han menade att vi måste vara polygamiska för att förstå det här med utveckling. Vi behöver företagande, teknologi, stat och civilsamhället för att något ska hända.

- Regeringens första uppgift är att inte hindra entreprenörskap. Sedan kan man ha tur och bo i ett samhälle där regeringen till och med uppmuntrar entreprenörskap.

Och tack vare just entreprenörskapet har utvecklingen i hela världen varit otrolig. Hans Rosling hävdade att inkomstutvecklingen som sker i många länder kan tillskrivas det man brukar kalla pillow talk. Det handlar om familjer som satsar på framtiden genom att betala för sina barns utbildning och bygga ett nytt hus.

- Det spelar ingen om man är buddhist, muslim eller katolik – de religiösa ledarna kommer inte in i människors sovrum. Och det ska de inte göra heller.

George Bush med huvudvärk, enligt Hans Rosling.
Han tog också tillfället i akt att ge USAs förre president George Bush lite cred för sitt kreativa tänkande. När USA var mitt i krisen, hade slut på pengar och inte fick några lån från sitt vanliga nätverk, ringde han Brasiliens president Lula för att få ett lån.

- Jag beundrar verkligen Bush för vad han gjorde här. Och det är inget skämt, jag menar det. Det är inte helt vanligt för en amerikansk president att be en Latinamerikansk socialist om ett lån.

Rosling pratade också en hel del om skiften i världen. Om Kina såklart som växer så det knakar, med länder som Indien och Brasilien strax efter. Men även många afrikanska länder söder om Sahara har sett en stark tillväxt de senaste åren. De kapitaliserar på sina satsningar på entreprenörskap, teknisk utveckling och infrastruktur. Och tillgång till saker som vaccin och myggnät har varit jätteviktigt. En del länder är fortsatt fattiga, som krigshärjade Kongo. Hans Rosling pekade på att det är samma utveckling som vi såg i Asien tidigare: några länder exploderar i ekonomisk utveckling medan andra, de krigsdrabbade, hamnar låååångt efter.

Rosling tog också upp klimatfrågan. Han deklarerade att han tidigare var klimatskeptiker, men för ungefär tio år sedan blev han övertygad av forskare att vi går mot klimatförändringar som kommer att påverka oss i stor utsträckning. Till exempel pratas det en hel del om att tillväxtländer som Kina och Indien är stora utsläppare totalt sett. Om man däremot ser till utsläpp per person blir resultaten helt annorlunda. Här ligger USA fortfarande ohotat i topp.

- Man måste se utsläppen per person. Att räkna totala utsläppet totalt är som att räkna ett folks övervikt totalt sett. Det säger ingenting!

Energi är en nyckelfråga, slog Rosling fast. I dag har två miljarder människor i världen tillgång till en tvättmaskin. Målet är att alla ska ha en.

- Min mamma tvättade för hand. Jag Kommer ihåg vår första tvättmaskin som vi fick 1952. Mamma la i en tvätt, sedan gick vi till biblioteket och lånade böcker som hon läste för mig. Tvättmaskinen gjorde mig till professor!

Han uppmanade alla entreprenörer att jobba för att ta fram billigare tvättmaskiner. För att det ska bli verklighet, måste vi öka tillgången till energi – både grön och annan.

- Energi är fantastisk. Alla måste få tillgång till energi, även om den är fossil. Om ni inte tycker det, säg det till kvinnan i Vietnam som tvättar för hand.

Han påpekade att vi i Sverige har snabbare tillgång till data om hur ekonomin går, och om hur många vargar som föds i landet, än om hur stora utsläppen av koldioxid är.

- Det här är ju löjligt. Varför är inte koldioxidutsläppen lika viktigt som vargar? Energidebatten är inte på samma nivå i samhället. Det ger inte rätt budskap till entreprenörerna. Jag tror att entreprenörskap har en stor roll i att hitta lösningar till detta.

- Bush did it, you can do it!

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar