onsdag, april 16, 2014

Fjärde plats duger inte för arga fåglarna

Johan Svensson och Tobias Björck fick en pratstund med Angry Birds-mannen Peter Vesterbacka på GEC 2014.
Förra året blev ESBRI värd för Global Entrepreneurship Week i Sverige. Under november 2013 engagerade sig mer än 100 svenska organisationer i firandet av den globala rörelsen, genom att arrangera evenemang under GEW-paraplyet. Bland dem lottade vi ut två platser på Global Entrepreneurship Congress i Moskva. En av vinnarna är IDC West Sweden AB. Tobias Björck och Johan Svensson åkte till Ryssland och gästbloggar om sina erfarenheter nedan. /Jelena

Tidigt den 16 mars klockan 05.00 var det äntligen dags för oss, Tobias Björck och Johan Svensson på IDC West Sweden, att lämna Skövde i vår hyrbil och bege oss till Arlanda flygplats. Några timmar senare skulle vi sitta på planet på väg till Moskva för ett deltagande på Global Entrepreneurship Congress 2014.

Efter några dagars beslutsångest, krångliga visumsansökningar och letande efter lämpligt hotell på internet var vi nu på Moskvas flygplats med tre timmars tidsförskjutning. Vi fick hjälp att boka taxi till fast pris av värdar från kongressen som var på flygplatsen för att möta upp inbjudna gäster. Bland det första vi la märke till var att bilparken var modern, fina bilar med stora bensindrivna motorer, vilket slog hål på vår första fördom om Ryssland.

Utanför hotellrummet tornade Kreml upp sig, ett par hundra meter bort på andra sidan floden, med sina mäktiga byggnader. Med spänning gav vi oss ut på Moskvas välputsade gator på söndagskvällen för att hitta en restaurang och få i oss lite mat. Vi hittade ett par restauranger runt hörnet efter bara ett par minuters promenad, menyerna var endast på ryska vilket fick oss att leta vidare. En stund senare såg vi en lysande skylt med ett bekant varumärke med en gyllene svan och vi bestämde oss genast för att äta där. Vi beställde ett par hamburgare och det smakade naturligvis bra när vi inte ätit på flera timmar. Nöjda gick vi tillbaka till hotellet för att ladda inför morgondagens invigning av GEC 2014.

Vi hade innan resan till Moskva sökt information och anmält oss till kongressen på hemsidan men ändå inte riktigt fått grepp om vad det var för evenemang vi hade fått inbjudan till från ESBRI. Det var därför med lite spänning vi gav oss iväg till Manege, en gammal armébyggnad som ligger intill Röda torget och Kreml. Där inleddes kongressen denna friska måndagsmorgon den 17 mars.

Global Entrepreneurship Congress som arrangerades i Moskva 17-20 mars i år hade ett par tusen deltagare från 153 länder som var där för att nätverka, föreläsa, dela erfarenheter eller lyssna på intressanta föreläsningar. Eventet överträffade alla våra förväntningar och gav oss nya kunskaper, erfarenheter och nätverk. För att nämna något från alla föreläsningar och paneldebatter med framgångsrika entreprenörer och lagstiftare från hela världen som satte avtryck, vill vi lyfta fram Peter Vesterbacka, Rovio Entertainment, och Shahar Waiser, en kvinnlig bilhandlare i Bangladesh.

Värt att notera är att Rovio Entertainment med Angry Birds är det snabbast växande företaget i historien någonsin. Tänk att det var på det 52:a försöket som Peter Vesterbacka och hans kompisar lyckades att få till succéappen! Angry Birds hade hiskeliga 50 miljoner nedladdningar första året, 550 miljoner nedladdningar andra året och i dag, efter fyra år, fler än 2 miljarder nedladdningar. I dag är varumärket det fjärde största inom Entertainment. Peter, som kommer från Rovaniemi i norra Finland, nämner för oss när vi träffas att de siktar på att bli det allra största varumärket inom branschen. Angry Birds och Rovio Entertainment kraftsamlar nu för att ta sig an den japanska marknaden där Hello Kitty fortfarande härskar. Att vara fyra duger inte.

Under GEC fick vi också stifta bekantskap med Shahar Waiser, en kvinna från Bangladesh som är bilhandlare. Efter många års påtryckningar fick hon loss statliga medel på cirka 13 miljoner dollar för att hjälpa unga kvinnor att starta och driva företag. Det har resulterat i 7 000 nya företag, sedan år 2001, som i dag drivs av kvinnor som är entreprenörer. Företagen har bidragit med 60 000 nya jobb.

Att det är skillnad på att driva företag i olika länder blev tydligt, framförallt under de paneldebatter vi tog del av. Utmaningar som höga skatter, outbyggd infrastruktur för såväl vägnät som modern IT-utrustning och internet är påtagliga. Ett av de större problemen för att få fart på utvecklingen i till exempel vissa delar av Afrika, är avsaknaden av investerare och pengar. I andra delar är det korruption och den politiska instabiliteten som hindrar.

Slutsatsen är att det i jämförelse med andra länder finns mycket goda förutsättningar, i vissa fall unika, för att växla upp sina idéer och driva företag i Sverige. Det finns mycket att lära från omvärlden men också att dela med sig av till andra. Därför fyller den årligen återkommande Global Entrepreneurship Congress ett viktigt syfte för den globala utvecklingen i världen.

”Det verkar alltid omöjligt tills dess att det är gjort.”
- NELSON MANDELA -

Vid pennan,
Tobias Björck och Johan Svensson, IDC West Sweden AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar